Metrostav Ankara vybuduje depo metra v tureckém Istanbulu

24. 1. 2017

Istanbul - Česká stavební společnost Metrostav slaví první úspěch v Turecku. Její dceřiná společnost
Metrostav Ankara İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret A.Ş. podepsala 18. ledna 2017 s Odborem železniční dopravy evropské části magistrátu města Istanbulu smlouvu na Výstavbu depa na trati metra Kabataş – Mahmutbey v Istanbulu.

Turecká dceřiná společnost Metrostavu zvítězila v náročné dvoukolové soutěži. Prekvalifikace se zúčastnilo 41 tureckých společností nebo sdružení. V druhém kole, kdy se podávala cenová nabídka, se utkala s 16 účastníky. Poté, co byl uchazeč s nejnižší nabídkou vyloučen, zvítězila turecká dceřiná společnost Metrostavu s nabízenou cenou 88 045 806,00 TL (což je cca 632 mil. Kč). Projekt je zadán metodou „design and build”.

„Cesta k vítězství nebyla nikterak prostá,“ říká Ing. Václav Soukup, ředitel zahraničního podnikání Skupiny Metrostav. „Český Metrostav působí v Turecku od roku 2015, kdy s firmou Ankara Inşaat založil společný podnik. Do první veřejné soutěže jsme se však mohli přihlásit až rok od vzniku společnosti, a tak jsme začali soutěžit až v srpnu 2016. Věřím, že na tamním trhu uspějeme a budeme dosahovat dobrých výsledků,“ dodává Václav Soukup.

Touto zakázkou pokračuje úspěšná expanze Metrostavu na zahraniční trhy. Společnost tak využívá volné kapacity, neboť na českém trhu došlo k výraznému poklesu stavebních příležitostí, a to zejména v oblasti inženýrských staveb. Zahraniční zakázky nyní tvoří přes třetinu výkonů Skupiny Metrostav.