Sedí na vozíku, nemají ruce a nohy, nevidí. Jedou na kolech 2222 km!

• 03. 08. 2017 | zdroj: denik.cz
  • Zpráva

Ćeská republika – V úterý 1. srpna odstartoval z Prahy nejdelší cyklistický podnik v Česku Metrostav handy cyklo maraton. Nonstop jízdu okolo Česka společně absolvují těžce zdravotně postižení se zdravými. Trasu 2222 km musí čtyř nebo osmičlenné týmy zdolat v limitu 111 hodin. Jedou pět dní a pět nocí bez zastavení, aby tím podpořili myšlenku, že zdraví a handicapovaní mohou fungovat jako jeden tým! A pokud to jde v podmínkách extrémního sportu, proč by to nešlo venku na ulici?

„Původně jsme tento projekt stavěli s tím, že bude pomáhat handicapovaným.

Postupně zjišťujeme, že snad i mnohem více přináší zdravým. Lidé v maratonu se mnohdy nikdy tváří v tvář nesetkali s postiženým člověkem. Pro někoho může být těžké překonat počáteční ostych. Pak ale zjistí, že lidé s handicapem jsou stejní jako oni. Že mohou být kamarádi, že nepotřebují lítost. A zdravým se uleví. Přijde mi, že jsou najedou více šťastní. Vnímají křehkost života i jeho krásy. Uvědomují si, co mají. Dochází nadneseně k jakémusi osvícení,“ říká ředitel neziskové organizace Cesta za snem Heřman Volf, který sám sedí na vozíku a dodává: „Když někomu pomůžete, pomůžete tím i sobě.

Máte radost, cítíte se dobře. No a lidé s handicapem?

Těm se snažíme dodávat sebevědomí, nové zkušenosti, zážitky, motivaci, a hlavně kamarády a pocit, že jsou součástí společnosti. To nejhorší pro postiženého člověka je odloučení se, odcizení. Od společnosti, od rodiny, přátel. My se snažíme ukázat, že i s handicapem můžete sportovat, pracovat, bavit se s kamarády, žít naplno. Že to prostě jde.“ 5. ročník Metrostav handy cyklo maratonu, který vznikl mimo jiné za podpory CzechTourism, Nadace ČEZ nebo Nadace Preciosa, ale také všech krajů České republiky a hlavního města Prahy, obkrouží během tohoto týdne celé Česko. Projekt lze sledovat z mobilu, tabletu nebo počítače online v reálném čase na http://www.cestazasnem. cz a je možné se na vybraných místech přidávat nebo podpořit osobně.

PARTY NA KONEC

Cíl a slavnostní vyhlášení výsledků spolu s atrakcemi a koncerty kapel proběhne 5. srpna na pražské Kampě za podpory městské části Praha 1. Program pro děti i dospělé startuje ve tři odpoledne a končí koncertem kapely Eddie Stoilow v devět večer.