Termín Blanky má zachránit rozhodčí soud

21. 11. 2013
zdroj: Právo, Petr Janiš
Cestou, jak odstranit problémy se smlouvou, kterou Praha v roce 2006 uzavřela na tunel Blanka s firmou Metrostav – podle současných radních TOP 09 značně problematicky – může být arbitráž. Vyplynulo to ze slov primátorova náměstka Jiřího Nouzy (TOP 09) na dotaz Práva. „Myslím si, že to musí rozhodnout soud, můžeme uvažovat o tom, jaký,“ řekl Právu Nouza. Arbitráž by podle něho mohla být rychlá a nemusela by ohrozit předpokládaný termín uvedení Blanky do zkušebního provozu, jímž je 30. duben 2014. Metrostav s něčím takovým předem nepočítal, ačkoli firmu včera primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) vyzval k jednání. „S čím přijdou, nevíme. Myslíme si, že smlouva, kterou od roku 2006 máme, platí,“ uvedl mluvčí Metrostavu František Polák s tím, že termín zastavení prací k 7. prosinci trvá. Praha a Metrostav včera deklarovaly snahu Blanku „dokončit co nejdříve a v souladu s platnými zákony“. Obávají se kriminalizace Radní se podle zdrojů Práva obávají možné kriminalizace, když proplatí všechny faktury za více než dvě miliardy korun bez právní opory. „Hlavní město za provedené práce zaplatí, musíme však najít legální cestu, jak to udělat,“ oznámil Hudeček. I mluvčí Metrostavu připustil, že vyhovět všem změnám legislativy může být složité. „Podle dnešních zákonů by se už takové dílo nedalo postavit,“ řekl Polák o stavbě zhruba za 37 miliard korun bez Trojského mostu. Otázka ceny by se patrně v jednáních měla objevit, řešit by se měla odborně. „Neumím si představit, že budu vyjednávat o ceně. Myslím, že by měla být stanovena nezávislým znalcem, ale může být i jiná cesta,“ uvedl Nouza, který by s ostatními radními měl v pátek dostat nové posouzení smluv. Kvůli problému se sejdou zkraje příštího týdne vyjednavači TOP 09 a ČSSD, která radní pomohla v červnu zvolit. Bývalý primátorův náměstek Petr Hulinský (ČSSD) ČTK řekl, že zatím neví, co obsahují dílčí závěry kontroly smluv. „Neumím si ale představit, že by všechny smlouvy od roku 1992 do 2013 byly neplatné,“ poznamenal. Šéf klubu ODS Rudolf Blažek viní radní TOP 09 z neschopnosti. „Tato kauza je dalším důkazem o nekompetentnosti a manažerském selhání primátora Hudečka, který by měl vyvodit osobní odpovědnost,“ uvedl Blažek v prohlášení. Po Hudečkových slovech o „právním diletantství za Bémova období“ nenechal na současném primátorovi nit suchou jeho předchůdce, dnes lékař Pavel Bém (ODS). „Pan primátor Hudeček lže, jako když tiskne, a svou práci neumí,“ napsal do svého blogu na aktualne.cz Bém.