Tunel Blanka… Jak se vám líbí?

24. 11. 2013
zdroj: parlamentnilisty.cz Jana Zwyrtek Hamplová
Laik se diví, odborník žasne. Prohlášení Prahy k tunelu Blanka, jakkoli zní vážně, je spíše z éteru Rádia Jerevan. Smutné je, že aktéři jej myslí vážně. Ale nezneužívejme prosím právo ve jménu politiky. A co je na těch prohlášeních tak do nebe volajícího? Jednoduše - v podstatě všechno. Především výrok, že smlouva je neplatná, a proto jde o černou stavbu, je absolutní právní nesmysl. Černá stavba je stavba bez stavebního povolení, a to bylo v případě tunelu Blanka vydáno. Tedy tunel Blanka NENÍ ČERNOU STAVBOU. S platností či neplatností smluv nemá totiž pojem černá stavba co dělat. Pokud jde o platnost či neplatnost smluv, to je už trochu složitější problém. Nicméně v okamžiku, kdy je stavba hotová, probíhal tam nepochybně stavební dozor, mnoho let se platilo a křepčili kolem pražští politikové, prohlašovat, že město o stavbě ne iure neví, a v podstatě se vůbec stavět neměla, to už by člověk měl chuť přemýšlet o zdravém rozumu autorů těchto výroků. Tvářit se, že Metrostav si jen tak pro radost vybudoval tunel za mnoho miliard, a Praha mu platila omylem, je v okamžiku před dokončením manévr hodný Igora Němce v době povodní - situace je více než dobrá. Tady sice říkají politikové situace je více než špatná, ale hodnotu ty výroky mají stejnou, a jejich autory by měly vyvést z politiky, než tam provedou ještě něco horšího než jen hloupnutí veřejnosti. To vše říkám při vědomí toho, že skutečně nemusí být dohledatelné nějaké přesné usnesení. Snaha použít tento argument jako důvod k tomu hlavně neplatit, však bije do očí tak silně, že by mělo být Praze hlavně stydno. Pokud nejsou v pořádku interní dokumenty, nechte zavřít ty, co za to mohou. Ale jinak právo nezneužívejte ve jménu politiky. Za provedené dílo se platí, a tunel Blanka, pokud vím, stojí. Nebo že by nyní zadala Praha Metrostavu jeho odstranění? To by mohlo stát více než stavba. Takže je vidět, že je to jen taková hra - boje mezi politickými garniturami, a Blanka může pouze “plakat“. Zkrátka - právní povědomí je v našich zemích nízké, ale že až tak, to by člověk netušil. I když - více než o právu je to o morálce. O to v našich zeměpisných šířkách hůř. Takže nějak jako člověk zabývající se veřejnou správou nechápu, co to vlastně ti pánové z Magistrátu vypouští do éteru. Nevím, zda si vůbec uvědomují, že nejvíce na to všechno může doplatit sama Praha - tedy město, za které plně odpovídají.