První viadukt je hotový, druhý má být rychleji

• 06. 12. 2017 | zdroj: Právo Jihozápadní Čechy (ib)
  • Zpráva

PLZEŇ - První ze dvojice železničních viaduktů před plzeňským hlavním nádražím je hotový, „severní“ most v pondělí prošel zatěžkávacími zkouškami. Vlaky by přes něj měly začít jezdit od nového jízdního řádu, tedy od 10. prosince.

Od poloviny února začne platit výluka pro „jižní“ viadukt. Stejně jako v prvním případě jej čeká demolice, na tu dojde počátkem března, a musí se postavit znova. Hotovo má být počátkem září 2018, vlastní práce tedy potrvají půl roku, o čtyři měsíce méně než u prvního mostu. „Jejich konstrukce se totiž diametrálně liší,“ řekl Právu Petr Hanzal, zástupce ředitele stavby ze společnosti Metrostav. „První most je předepjatá železobetonová konstrukce, kdežto v druhém případě se jedná o spřaženou konstrukci,“ vysvětlil Hanzal.

Rekonstrukce mostů, kvůli níž je už od loňského ledna uzavřená Mikulášská ulice, vyjde Správu železniční dopravní cesty na 1,4 miliardy korun a dvě třetiny pokryjí unijní dotace.