PRAŽSKÉ KANCELÁŘE SE DAŘÍ ZAPLŇOVAT, STAVÍ SE DALŠÍ

• 03. 01. 2018 | zdroj: Hospodářské noviny Reality Martina Marečková
  • Zpráva

DEVELOPEŘI VĚŘÍ I BRNU. VŠECH ŠEST ADMINISTRATIVNÍCH CENTER, KTERÁ TAM DOKONČUJÍ, VZNIKÁ BEZ ZAJIŠTĚNÝCH NÁJEMCŮ.

Rok 2018 se má z pohledu přírůstku nových kancelářských prostor v Praze zařadit mezi tři nejsilnější za uplynulou dekádu. Podle poradenské společnosti CBRE nabídka vzroste zhruba o 190 tisíc metrů čtverečních, což je o čtvrtinu více než loni. Tedy za předpokladu, že se budovy dokončí v plánovaném čase.

Praha má už více než 3,3 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Nová administrativní centra se daří obsazovat díky prosperující ekonomice a zájem firem podle odborníků vydrží i nadále. Letos má být v hlavním městě pronajato 350 tisíc metrů čtverečních, přičemž zhruba jedna polovina z této plochy připadne na nové smlouvy a druhá na prodloužení stávajících kontraktů.

„I přes růst mzdových nákladů společnosti nadále expandují, což je pro kancelářský a průmyslový sektor dobrá zpráva,“ komentuje Richard Curran, generální ředitel CBRE. Vlastníci nemovitostí díky velké poptávce už nenabízejí tak štědré pobídky ve formě nájemních prázdnin a příspěvků na vybavení kanceláří.

V Praze například expanduje americký internetový prodejce Amazon, který si od roku 2015 pronajímá kanceláře v budově Blox u stanice metra Dejvická. Další stovky lidí Amazon zaměstná ve svém novém centru podnikových služeb u stanice metra Invalidovna. Americká společnost si tam pronajala novou budovu, která vyrostla na místě bývalé továrny Rustonka. Hned vedle letos developer J&T Real Estate dokončí druhou kancelářskou budovu.

O stanici metra dále na Palmovce plánuje Metrostav Development v červnu dokončení trojice kancelářských budov s názvem Palmovka Open Park. Kolaudaci čeká i několik administrativních center na Pankráci. Mezi největší letos dokončené projekty se řadí Visionary v Holešovicích, kam se přestěhuje poradenská společnost Accenture.

Vedle stěhování za lepším je dalším důvodem změny adresy to, že firmám v případě expanze stávající budovy neumožňují pronájem dalších prostor. Trendem bude i nadále sestěhovávání do jedné lokality z důvodu konsolidace korporací.

Pokud už domy neodpovídají současným požadavkům nájemců, jejich vlastníci je budou muset modernizovat nebo kompletně rekonstruovat. Podle CBRE bude stále častěji docházet ke změně funkce kancelářských budov v méně žádaných lokalitách. Příkladem je modřanská Mikrona – původně továrna, později kanceláře, kde vzniknou rekonstrukcí loftové byty.

Ačkoli se letos dokončí více kancelářských budov než loni, podíl nepronajatých prostor by se neměl zvýšit a na konci roku bude podle CBRE oscilovat kolem 7,3 procenta. Podle posledních dostupných údajů byla neobsazenost pražských kanceláří na konci září na úrovni 7,7 procenta.

Výrazně více kanceláří se letos dokončí i v Brně, které díky velkému počtu vysokoškoláků vyhledávají tuzemské i mezinárodní technologické společnosti. Letos se zde má dokončit celkem šest kancelářských budov (téměř 57 tisíc metrů čtverečních), které se staví spekulativně – tedy bez předem zajištěných nájemců.

***

190 tisíc m2 O tolik se má podle plánů developerů letos rozrůst nabídka kancelářských prostor v Praze. Je to o čtvrtinu více než loni. V rekordním roce 2008 se postavilo přes 300 tisíc metrů čtverečních kanceláří.