Tendr na trať za 3,5 miliardy vyhrály Metrostav, Swietelsky a SMP

• 04. 01. 2018 | zdroj: e15.cz Doprava a logistika
  • Zpráva

Opakovaný tendr na dostavbu železničního koridoru v Praze opět vyhrálo sdružení firem Metrostav, Swietelsky a SMP s cenou 3,487 miliardy korun. Uvedl to server Zdopravy.cz na základě informací státní Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Společnost Eurovia, která se o zakázku také ucházela, podala stejně v minulém tendru proti výsledku soutěže námitky. SŽDC je ale zamítla.

Sdružení Metrostav, Swietelsky Rail a SMP CZ zvítězilo již v předchozím tendru na dostavbu 4. koridoru mezi Hostivaří a Vršovicemi v Praze. I tehdy se neúspěšně ucházela o zakázku Eurovia, na jejíž popud pak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni v září zrušil výsledek tendru. SŽDC tedy musela posoudit nabídky znovu, ale loni v prosinci opět vyhlásila jako vítěze sdružení firem vedených Metrostavem.

Eurovia protestovala i proti poslednímu verdiktu. "Námitky společnosti Eurovia jsme dnes zamítli," řekl serveru Zdopravy.cz mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Loňské zrušení výsledku tendru antimonopolním úřadem nebylo prvním problémem se soutěží na dostavbu koridoru v Praze. Původně byla již v červnu 2016 vybrána jako vítěz tendru firma Chládek a Tintěra s cenou 3,4 miliardy, ale SŽDC následně soutěž zrušila s poukazem na nejasnosti ve vlastních kvalifikačních požadavcích.

Koncem loňského roku také SŽDC vybrala firmu pro stavbu úseku koridorové trati mezi jihočeskými Sudoměřicemi a středočeskými Voticemi. Soutěž vyhrála stavební firma OHL ŽS s cenou přes 4,3 miliardy korun. Podle serveru Zdopravy.cz ale proti výsledku soutěže podala námitky firma Strabag, která se o zakázku také ucházela.