Stavařům přibylo veřejných zakázek

• 22. 01. 2018 | zdroj: E15 Byznys /čtk/
  • Zpráva

Veřejní investoři loni zadali stavebním firmám 4407 nových zakázek za 130,1 miliardy korun. Celková hodnota meziročně vzrostla o 46,3 procenta, počet o čtvrtinu. Plyne to z dat inženýrské společnosti ÚRS Praha. Objem v roce 2016 byl však nejnižší za posledních deset let. Čtrnáct zakázek překročilo hodnotu miliardy korun.

Největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic s 25,4 miliardy korun. Hodnota zakázek na pozemní stavby loni stoupla meziročně o dvě třetiny na 37,9 miliardy korun, na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, o čtyřicet procent na 92,2 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky činila 24,1 milionu korun, meziročně téměř o třetinu více.

Největší zakázkou se stala rekonstrukce rozvodny Kočín u Jaderné elektrárny Temelín za 3,6 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje.

Následovala stavba úseku dálnice D48 Rybí–Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas. V celém loňském roce bylo miliardových zakázek sedm.