• Úvod

V pražských Vysočanech vyrostl nejvyšší bytový dům v Česku, měří téměř 94 metrů

15. 5. 2013
zdroj: iHned.cz, Martina Pospíšilová
Bytový dům Rezidence Eliška dosáhl svého nejvyššího bodu. 93,6 metru vysoká stavba stála půl miliardy korun. Už teď jsou více než tři čtvrtiny z celkového počtu 350 bytů v budově zamluvené, ačkoli nastěhovat se do nich bude možné až koncem tohoto roku. Dům spíš připomíná hotel: bude mít vlastní kavárnu, fitness centrum i recepci. Nejvyšším čistě bytovým domem a pátou nejvyšší budovou v Česku se s 25 nadzemními patry stala Rezidence Eliška. Nad ním se tyčí už jen mostecká budova SHD Komes, pankrácké City Empiria a City Tower a od dubna nejvyšší, 111metrový brněnský AZ Tower. Příprava půlmiliardového projektu Rezidence Eliška, jež se nachází na rohu ulic Freyova a Ocelářská, nedaleko O2 areny a Galerie Harfa, trvala sedm let. Dokončení stavby, kterou realizuje společnost Metrostav, je plánováno na konec října letošního roku. "Postavit nejvyšší bytový objekt nebylo cílem. Od začátku chtělo město nějakou dominantu území. Pozemek tak, jak je rostlý, neumožňoval roztáhnout se do šířky," vysvětluje Vladimír Lederer, předseda představenstva společnosti Rezidence Eliška. Ta spadá pod realitní agenturu Gaudí. Lederer a pojmenoval budovu po své mamince. Dostupnost bydlení je rekordně dobrá. Hlavně díky výhodnějším hypotékám - čtěte ZDE Projekt byl zaměřen zejména na mladé lidi, nebo na seniory, převažují v něm malé byty. "Z celkových 350 jednotek je jich asi 300, které se dají nazvat jako malé - asi 200 jednopokojových bytů a pak čtyřicetimetrové dvoupokojáky," upřesnil Lederer. První obyvatelé Elišky by se mohli nastěhovat koncem letošního roku. Ceny bytů se pohybují od 980 tisíc korun s DPH, s číslem patra a lepším výhledem stoupá i cena. Ten nejdražší zabírá celé poslední patro, má 306,5 metru čterečního a stojí 33 milionů korun. Přímo v domě bude nonstop recepce, fitness centrum s přidruženými službami, jako je kadeřnictví či manikúra, či kavárna, kolem domu vede cyklostezka. Stavba prošla několika proměnami, než se rozhodlo o konečném vzhledu. Z monolytického kvádru, který architekt Ivan Sládek navrhoval nejdříve, se staly dva bloky vedle sebe. Okna jsou sdružená, aby vypadala jako velké průmyslové okno a byl tak dodržen industriální charakter. Také velikost bytů se v průběhu stavby měnila - z původně plánovaných větších bytů se potom přešlo k těm menším, které začaly být při krizi žádanějším zbožím. Z pražských městských částí se ve Vysočanech v prvním čtvrtletí letošního roku prodalo jednoznačně nejvíce bytů. Celkem to bylo podle průzkumu stavební a developerské skupiny Trigema 89 bytů. Ve stejném období mohli zájemci o nové bydlení ve Vysočanech vybírat ze 117 bytů.