Nemocniční pavilon bude dokončen v předstihu

3. 4. 2014
zdroj: Opavský a hlučínský deník, Jitka Hrušková
Původní harmonogram prací počítal s dokončením nového interního pavilonu N v červnu příštího roku, předán bude nakonec ale už v únoru. Opava – Pracovníci dodavatelské firmy Metrostav nezahálí a skluz při výkopových pracích, vyvolaný nepříznivým počasím, dohnali, ale i předehnali. Pacienti tak snad budou moci užívat moderní prostory o zhruba celých pět měsíců dříve. „Hrubá stavba pavilonu je už dokončena a přichází čas k vnitřním stavebním pracím. Soutěž na zdravotnické vybavení bude vyhlášena už v nejbližších dnech,“ konstatuje ředitel Slezské nemocnice v Opavě Ladislav Václavec. Nový pavilon interny nabídne důstojné prostředí, na které pacienti i zdravotníci čekají spoustu let. Není divu, protože prostory interního pavilonu L ve Slezské nemocnici i jeho technické zázemí jsou už dlouho na hranici přijatelnosti a možná už i za ní. Tento pavilon má za sebou už hodně. Postavený byl v roce 1900 a je památkově chráněný. Vedení Slezské nemocnice marně usilovalo o vybudování nového pavilonu řadu let. Veškerou iniciativu pohřbíval nedostatek peněz dřív, než mohla být životaschopná. Jakmile se situace konečně změnila k lepšímu, dostala představa žádoucí obrat a vloni 4. dubna zaklepala kladívka po základním kameni. Společnosti Metrostav v převzetí staveniště dál nic nebránilo a její zaměstnanci se pustili do práce. „Nový pavilon bude propojený se současným interním pavilonem L, který následně projde rekonstrukcí a bude propojený s novým pavilonem N. Pacienti, postižení interními chorobami, tím budou využívat hned dva moderní pavilony,“ dodává Ladislav Václavec. Pro nemocnici bude spojení pavilonů představovat úspory v energiích, v logistice zásobování a v dalších oblastech. Nový pavilon N mohl v areálu Slezské nemocnice vyrůst díky tomu, že Moravskoslezský kraj jako její zřizovatel zařadil jeho výstavbu do rozpočtu. Rozhodně nejde o malé peníze. Náklady na stavbu představují 205 milionů korun a investice do přístrojů a interiérového vybavení přijde na zhruba 80 milionů korun.