40 týmů, 300 cyklistů, 2222 kilometrů. Cyklo handy maraton skončil, medaile berou všichni

• 06. 08. 2018 | zdroj: aktualne.cz Parasport Sport
  • Zpráva

Cílem projektu neziskové organizace Cesta za snem je poukázat na to, že lidé s postižením i většinová společnost mohou fungovat jako jeden tým.

Praha - Organizátoři Metrostav Handy Cyklo Maratonu neradi říkají závod. "Je to více benefiční cyklojízda," prozrazuje hlavní organizátor Tomáš Pchálek z Cesta za snem, z.s. "Nejedeme proti sobě, ale soupeříme hlavně sami se sebou. V týmech jsou lidé s různými druhy postižení a s různými stupni daného handicapu. Nejde porovnávat, kdo je lepší. Je to o tom, zažít to, dokázat dojet v limitu, zvládnout vytvořit fungující tým. V cíli pak získávají všichni stejnou medaili, každý cyklista."

Šestý ročník unikátního maratonu projel všemi kraji ČR. Účastnilo se jej 40 týmů, tedy téměř 300 cyklistů. Letos kromě klasických kategorií osmi- a čtyřčlenných týmů startovaly také dvoučlenné týmy. Do cíle se dostal jen jediný, Flexira cyklo tým, Petr Pokorný a handicapovaný kolega Miloš Bauer. Miloš Bauer se s najetými sedmi sty padesáti kilometry na handbiku, tedy kole s ručním pohonem, stal korunovaným králem letošního ročníku a prvním handbikerem, který dokončil nejdelší cyklistický podnik v Česku ve dvoučlenném týmu.

Silných příběhů, které by mohly inspirovat další, se našlo na handy cyklo maratonu hned několik. Tým neziskové organizace Sananim splnil sen svému patronu "Mácovi," kterého i přes velmi těžké postižení vezli pět dní a nocí na speciálně upraveném kole v sedačce. Jejich kamarád tak zažil něco, na co bude vzpomínat po celý život.

V týmu Flower Power se na start postavila loňská patronka Tereza Bártová, která minulý rok po nemoci přišla o obě nohy, prsty na rukou a ledviny. Závod absolvovala celý i se zastávkami na výměnu krve v nemocnici v Praze a Brně. Osmnáctiletý handicapovaný cyklista Jan Hotovec snil o maratonu od svých třinácti let. Po šesti letech fandění a doprovázení kamarádů rodičů v doprovodném voze se dočkal a vyrazil v sedle tandemového kola v dresu Bronec Fat Bike.

Takových příběhů píše každý ročník desítky. Toto je Metrostav Handy Cyklo Maraton, nazývaný taky pro svůj časový limit 111. Postavit tým můžete napřesrok i vy. Stačí se podívat na http://www.cestazasnem.cz nebo na facebookové stránky Cesta za snem.

URL| https://sport.aktualne.cz/parasport/11...kou/r~2c698ca2993f11e89f96ac1f6b220ee8/