Blanka: Dělníci Metrostavu mají zase týden volno

11. 4. 2014
zdroj: Mladá fronta DNES, Adam Váchal
Klíčový verdikt o osudu tunelu Blanka byl podruhé odročen. Rozhodčí soud bude o sporu mezi Prahou a Metrostavem opět jednat na konci příštího týdne. PRAHA Jednání rozhodčího soudu o osudu tunelu Blanka se včera odehrávalo podle podobného scénáře jako to předchozí. Velká očekávání, že arbitři nakážou společnosti Metrostav, aby obnovila práce na tunelu, se opět nenaplnila. „Metrostav požádal o poslední revizi technických dokumentací, kterou provede do středy,“ řekl MF DNES náměstek primátora pro dopravu Jiří Nouza (TOP 09). Do té doby tak opět není zřejmé, kdy se společnost vrátí k rozdělaným pracem, bez nichž se nemůže tunel otevřít. Zástupci Metrostavu a magistrátu se proto sejdou před rozhodčím soudem v pátek 18. dubna. „Očekávám, že rozhodčí senát by již mohl o dostavbě Blanky rozhodnout, ale nechci nic předjímat,“ uvedl Nouza. Arbitráž se protahuje kvůli vzájemnému návrhu města a Metrostavu. Ten obsahuje seznam prací za 1,3 miliardy korun, které je potřeba dokončit, aby mohl být tunel zprovozněn. Na minulém jednání soudu požádal Metrostav o další čas na prostudování materiálu. V tom se podle firmy nacházely technické nesrovnalosti. Ty společnost spolu s vedením města doladila minulý týden. Nyní však měla k materiálu ještě některé připomínky. „My v tomto ohledu Metrostav plně chápeme. Jde o věc za 1,3 miliardy korun a navíc se jedná o soudní rozhodnutí,“ řekl Nouza. „Miliardy“ nejasností Arbitři však nemají ve sporu mezi Prahou a Metrostavem rozhodovat pouze o tom, zda se firma může vrátit na stavbu a dokončit chybějící části tunelu, které jsou uvedené ve zmíněném dokumentu. Řeší také dluh ve výši 2,7 miliardy, který má Praha vůči Metrostavu kvůli již provedeným pracem. „Podle průběhu jednání to vypadá, že by příští týden mohl soud rozhodnout také o fakturách, které nám město neproplatilo,“ řekl tiskový mluvčí Metrostavu František Polák. S největší pravděpodobností se však nebude jednat o celou částku v hodnotě 2,7 miliardy korun, ale pouze o dluh ve výši 2,2 miliardy korun. Metrostav totiž žalovanou sumu v průběhu soudu navýšil. „V prosinci loňského roku jsme se rozhodli zastavit práce na Blance, protože nám město dlužilo už na konci léta 2013 více než 2,2 miliardy korun. Poté jsme částku navýšili o dalších 500 milionů za září, říjen a listopad,“ vysvětluje Polák. Touto půlmiliardou se však arbitři již také zabývají. Metrostav jim včera k této sumě poskytl další materiály. K těm se ještě před dalším jednání musí vyjádřit vedení metropole. „Máme na to čas do příštího čtvrtka. Jedná se o rozsáhlý dokument, nicméně věřím, že se nám to podaří,“ řekl Nouza. V případě, že by soud nařídil Metrostavu obnovit práce na tunelu a zároveň by ale neuložil městu povinnost uhradit dlužnou částku, mohl by to být pro firmu problém. Ta totiž musí zaplatit svým subdodavatelům za odvedenou práci. Metrostav však věří, že se vše podaří a dělníci se co nejdříve vrátí na stavbu. „Řekli jsme, že stavbu stihneme dokončit za pět měsíců. Nějakou dobu nám potrvá, než seskupíme všechny síly, ale věříme, že se nám vše podaří stihnout,“ řekl Polák. Podle Nouzy včerejší odročení neovlivní termín otevření Blanky, které město plánuje na podzim. Radnice městských částí, kterých se však stavba dotýká, jsou již neklidné. „Se současnými průtahy nám už dochází trpělivost,“ řekl zástupce starosty Prahy 7 Tomáš Kaštovský s tím, že apeluje na obě strany, aby se maximálně snažily ukončit probíhající spor.