Na léčbu přispěli i lidé z krajského úřadu

• 16. 10. 2018 | zdroj: Týdeník okresu Nový Jičín Region IVAN PAVELEK
  • Zpráva

Skoro 60 tisíc korun získala na rehabilitační pomůcky a další léčbu Gabriela Petřkovská, která se po úrazu léčí v Hrabyni.

Nový Jičín - Dívka byla v létě patronkou krajského týmu, který se zúčastnil Metrostav Cyklo Handy Maratonu. K tomu ujeli zaměstnanci úřadu na rotopedech 363 kilometrů, čímž chtěli během Cyklo Handy Maratonu podpořit krajský tým a také přispět na patronku týmu. Každý vyšlapaný kilometr kraj proměnil na stokorunu.

„Tento příspěvek souzní se strategií vedení Moravskoslezského kraje. Chceme, aby byl náš kraj soudržnější. Jsme aktivní v sociální oblasti, podporujeme zaměstnávání lidí se znevýhodněním, myslíme na handicapované sportovce. Věřím, že Gábině po ukončení léčby v Hrabyni pomůžou také rehabilitace, na které jsme přispěli,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák, který předal šeky v hodnotě téměř šedesáti tisíc korun na léčbu Gabriely Petřkovské společně s ředitelem krajského úřadu Tomášem Kotyzou. „Kromě šeků převzali zaměstnanci rehabilitačního ústavu v Hrabyni unikátní trenažér pro své klienty,“ doplnila Nikola Biklenová, tisková mluvčí Moravskoslezského kraje.

Slavnostního předávání se zúčastnili také zástupci neziskové organizace Cesta za snem, která Cyklo Handy Maraton organizuje a s Moravskoslezským krajem dlouhodobě spolupracuje. Rehabilitačnímu ústavu Hrabyně věnovali pro klienty jeden z 9 speciálních handbike trenažérů, který snoubí klasické mechanické součástky spolu s moderní digitální technologií. Srdcem stroje je řídící a zobrazovací jednotka, tablet. Vše je řešeno bezdrátově, pomocí wi-fia bluetooth.

Speciální trenažér budou používat klienti ústavu, kterým to dovolí zdravotní stav a doporučí ošetřující lékař.

„Aerobní aktivita je pro osobu na vozíčku důležitý doplněk denního programu a podle studií je jedním z důležitých faktorů přispívajících ke zlepšení kvality života osoby na vozíku. Proto chci upřímně poděkovat Moravskoslezskému kraji i Cestě za snem za jejich zájem o lidi, kteří to nemají v životě lehké,“ řekl ředitel Rehabilitačního ústavu Hrabyně Verner Borunský.

Pětadvacetiletá Gabriela Petřkovská podstoupila po úraze náročnou operaci mozku. Usedla na invalidní vozík a nyní se rehabilituje v ústavu v Hrabyni.