Zdymadlo Štvanice zmodernizují Metrostav a Eurovia, cena je vyšší než se čekalo

• 11. 11. 2018 | zdroj: denik.cz Autor: Jan Šindelář
  • Zpráva

Ředitelství vodních cest se pouští do jedné z největších investic na pražské Vltavě poslední doby, když podpisem smlouvy završilo výběr stavebních firem pro kompletní modernizaci soustavy plavebních komor Štvanice. Tendr vyhrálo sdružení Metrostav a Eurovia s cenou 109 milionů korun bez DPH. Na vodě se tak výrazně více než u jiné infrastruktury projevuje nárůst cen stavebních prací, stát soutěž vypisoval s předpokladem 71 milionů korun bez DPH.

Štvanická akce je součástí celkové úpravy vodní cesty mezi Prahou a Mělníkem. ŘVC chce především vyřešit nedostatečnou kapacitu stání u horní i dolní rejdy a omezený ponor. „Tyto nedostatky stávající infrastruktury představují významné překážky na vodním toku Vltava a mají negativní dopad na využití vnitrozemské vodní dopravy,“ píše ŘVC ve svých dokumentech.

Vysílená labuť strávila mezi peřejemi a jezem několik dní

Obě rejdy, tedy chráněná kotviště, projdou opravou, horní bude rozšířena o nové čekací stání pro malá plavidla, na dolní vzniknou nová stání pro malá i velká plavidla. Vedení ŘVC si od stavebního zásahu slibuje i zvýšení bezpečnosti plavby, neboť velké osobní a nákladní lodě budou nově oddělené od rekreačních plavidel.

Situace rejd na Štvanici.

V horní i dolní rejdě dojde rovněž k vybagrování dna, aby se plavební hloubka zvýšila z dnešních 1,8 metru na 2,5 metru, zároveň budou zpevněny břehy. Zdymadlo bude osazeno novým osvětlením a plavebními znaky. Hotovo by mělo být koncem příštího roku.

Zdymadlo Štvanice vzniklo v současné podobě v letech 1907 až 1912, naposledy prošlo rekonstrukcí v 80. letech. Podle ŘVC jde o druhou nejvytíženější komoru v tuzemsku, kterou ročně využije přes 10 tisíc lodí. První je s 30 tisíci smíchovská plavební komora.