Další bloky Temelína možná dostaví i Jihočeši

21. 5. 2013
zdroj: Českobudějovický deník, MARTIN TRÖSTER, EDWIN OTTA
Pokud ve výběrovém řízení na dokončení jaderné elektrárny vyhraje Westinghouse, chce dát jeho smluvní partner práci i firmám z jihu Čech České Budějovice – Bezpečnost. To bylo podle prezidenta společnosti Westinghouse Dannyho Rodericka hlavní téma, na něž se šéfem firmy usilující o dostavbu dalších bloků Jaderné elektrárny Temelín zavedli řeč Jihočeši, kteří se s Roderickem při jeho včerejší návštěvě Budějovic setkali. Prezident firmy Westinghouse, který se setkal s hejtmanem kraje Jiřím Zimolou či primátorem Českých Budějovic Jurajem Thomou, podle svých slov všechny ujišťoval, že bezpečnost elektrárny je pro firmu v případě jejího vítězství ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína prioritou. Danny Roderick zároveň zmínil, že na dostavbě elektrárny by se významnou měrou podílela i firma Metrostav nebo jihočeská společnost I & C Energo. Metrostav podle smlouvy v případě vítězství Westinghousu zajistí stavební práce, jejichž hodnota má dosáhnout až 30 procent z celkových odhadovaných investic. Ty se budou pohybovat mezi 200 a 300 miliardami korun. Ředitel projektu dostavby Temelína ve společnosti Metrostav Petr Procházka přitom naznačil, že šanci by mohly dostat také jihočeské firmy. „Jsme česká firma, a tak chceme využívat i české lokální kapacity. Tím, že nemáme žádného zahraničního vlastníka, nám ani nikdo nemůže diktovat, koho máme upřednostnit,“ řekl Petr Procházka. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) ocenil, že se zástupce Westinghousu přijel do Českých Budějovic představit a zeptat se na to, co Jihočeský kraj v souvislosti s plánovanou dostavbou elektrárny trápí. Ač z titulu své funkce nemůže hejtman do rozhodování o tom, kdo Temelín dostaví, zasahovat, kloní se už dnes Jiří Zimola k některé ze dvou možných stran, tedy Westinghousu, či konsorciu MIR.1200? „Vůbec ne. Zatím jsem jednal jen se zástupci společnosti Westinghouse a americkým velvyslancem, krátce také s ruským velvyslancem. Se zástupci ruského konsorcia MIR.1200 jsme se zatím u jednacího stolu nesešli,“ řekl hejtman, jenž nedávnou návštěvu amerického velvyslance na jihu Čech, následovanou příjezdem prezidenta Westinghousu Dannyho Rodericka, nevnímá jako nátlak na jihočeskou krajskou vládu. „V žádném případě nemám takový dojem. Vždy jsem deklaroval otevřenost všem stranám,“ zdůraznil Jiří Zimola. „Tak jako jednám se zástupci americké strany, jsem připraven otevřeně jednat i s druhou stranou. Netajím se tím, že jsem se už setkal s ruským velvyslancem,“ doplnil Jiří Zimola, jenž si podle svých slov naopak cení toho, že společnost Westinghouse chce znát problémy Jihočeského kraje a nabízí varianty jejich řešení. Už v březnu energetická společnost ČEZ doručila Westinghousu i konsorciu MIR.1200 výsledky hodnocení jejich nabídek na stavbu dvou jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že toto posouzení a předběžné hodnocení je průběžným krokem v rámci celého tendru. „Po něm následují jednání s oběma uchazeči s cílem vylepšení nabídek ve všech jejich částech,“ popsal další postup Ladislav Kříž.