Nemocnice zatepluje budovy

  • 05. 01. 2019 | zdroj: Mladá fronta DNES Brno a jižní Morava (mls)
  • Napsali o nás

BRNO Netěsnící okna, náchylnost k tvorbě plísní, zima nebo naopak snadné přehřívání místností. Tomu by měl být brzy ve Fakultní nemocnici (FN) Brno konec. Po velké obměně centrálních operačních sálů a přístavbě hematologického oddělení se totiž FN Brno pustila do další rekonstrukce. V bohunickém areálu od konce minulého roku zatepluje starou zástavbu. Vedení nemocnice si od rekonstrukce slibuje snížení energetické náročnosti šesti budov areálu, tedy letitých pavilonů s označením A až F.

       „Předmětem stavebních prací bude celkové zateplení fasád objektů, rekonstrukce střech, sanace suterénů a výměna veškerých venkovních dveří a oken objektů. Opravdu už bylo nového zateplení potřeba, hlavně pro komfort pacientů,“ zdůraznila mluvčí FN Brno Beatrix Křížová. Náklady se šplhají nad hranici 160 milionů korun. „Náklady uhradí z velké části ministerstvo zdravotnictví a dále pak dotace z operačního programu Životní prostředí Evropské unie,“ upřesnila Křížová.


            Pacienti se ale omezení bát nemusí. Podle Křížové stavební ruch pocítí jen minimálně. Nemocnice bude nadále v provozu a dílčí omezení si dodavatelská firma Metrostav vyřeší operativně. Práce začaly před Vánocemi 2018 a vedení nemocnice předpokládá, že hotovo bude v prosinci letošního roku.


Pro FN Brno je to už třetí několikamilionová investice za poslední dva roky. Téměř roční rekonstrukce poloviny ze sedmadvaceti operačních sálů spolkla 338 milionů korun, rozšíření Oddělení klinické hematologie, jež v Bohunicích znovu otevřeli v pavilonu CH několik dní před začátkem zateplovacích prací, zase 51 milionů korun.


            Do budoucna se chystá ještě kompletní rekonstrukce Psychiatrické kliniky a její přístavba. „Práce by mohly začít na přelomu jara a léta, ale s určitostí to zatím nevíme. Bude to náročnější akce, potrvá minimálně do roku 2021,“ podotkla mluvčí. Psychiatrie je nyní ve špatném technickém stavu a kvůli špatné orientaci budovy se v létě přehřívá. Po opravách by ale pacienti mohli mít výhled z lůžek i nenáročný přístup přímo do nového parku.