Kraj řeší stav budovy Střední školy řemesel a služeb v Jablonci

• 09. 01. 2019 | zdroj: tydenvlk.cz
  • Zpráva

Liberecký kraj řeší částečnou havárii objektu Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, ke které došlo na konci loňského roku. Kraj v této souvislosti zadal zpracování finanční analýzy pro dvě varianty dalšího postupu. První možností je sanace a zpevnění objektu za 97 milionů korun bez DPH. Druhá zvažovaná varianta je demolice a nová výstavba budovy za zhruba 188 milionů korun bez DPH.

Vedení kraje si nechalo zpracovat finanční analýzu od společnosti Hlaváček – architekti. „Ve hře pořád zůstávají dvě varianty. Zpevnit stávající objekt, nebo stavbu zdemolovat a postavit zcela novou budovu. Obě možnosti jsou finančně velice náročně. Podotýkám však, že prioritou pro nás zůstává předejít jakýmkoliv bezpečnostním rizikům a případnému samovolnému zřícení budovy. Projekt výstavby Centra odborného vzdělávání je sice ohrožen, ale věřím, že vše dobře dopadne,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Sanace, odstranění havárie a kompletní ztužení a zpevnění objektu by vyšly na 97 milionů korun bez DPH. Demolice a výstavba nové budovy pak na 188 milionů korun bez DPH při zachování stejného obestavěného prostoru. Pokud by se budova šířila směrem do dvorní části a zvětšil by se obestavěný prostor, stálo by to zhruba 227 milionů korun bez DPH.

„ Ať už se rozhodneme jakkoliv, stále zůstává prioritou zajistit bezpečnost chodců. Co se týká řidičů, rád bych, aby Podhorská ulice byla průjezdná na začátku jara,“ dodal hejtman Martin Půta.

„ Je důležité zabezpečit budovu tak, aby se nezřítila. Oslovili jsme proto společnost Metrostav a.s., která má zkušenosti s podobnými haváriemi na stavbách, aby v co možná nejkratším čase našla řešení, jakým způsobem lze stavbu zajistit a odstranit následky havárie, aniž by byl jejich postup v rozporu s bezpečnostními předpisy,“ vysvětlil náměstek Tulpa.

Cena za projekt zabezpečovacích prací činí celkem 412.350 korun bez DPH. Finanční náklady na stavební práce budou stanoveny na základě zpracované projektové dokumentace.

URL| http://tydenvlk.cz/jablonecko1/kraj-re...redni-skoly-remesel-a-sluzeb-v-jablonci