Sdružení stavebních firem Eurovia Metrostav a Swietelsky podmínečně odstoupilo od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic na výstavbu D11

• 29. 01. 2019 | zdroj: ČRo Hradec Králové Události dne
  • Napsali o nás

Ota NEHASIL, moderátor

--------------------

Sdružení stavebních firem Eurovia Metrostav a Swietelsky podmínečně odstoupilo od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic na výstavbu dálnice D11. Stavba více než 15 km nového úseku mezi Hradcem Králové a Smiřicemi začala slavnostně už loni na začátku října. Podle firem ale staveniště doteď není připravené na začátek stavby.

--------------------

Původně měla být nová dálnice otevřena v roce 2022. Podle mluvčího Metrostavu Vojtěcha Kostihy je ale kvůli zpoždění zahájení tento termín ohrožen.

Vojtěch KOSTIHA, mluvčí Metrostavu

--------------------

Pokud my nemůžeme zahájit, tak potom bychom se potýkali s poměrně zásadníma pokutama jsme to prostě nechtěli.

--------------------

Kostiha dodává, že firmy chtěly odstoupením od smlouvy vyvolat s ŘSD jednání. To ale s postupem firem nesouhlasí.

Jan RÝDL, mluvčí ŘSD

--------------------

Firmy odmítly formálně staveniště převzít, aby dostaly Ředitelství silnic a dálnic pod tlak a získaly víc finančních prostředků, než jim umožňuje platná smlouva.

--------------------

Říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.  Pokud se firmy s ředitelstvím nedohodnou, dojde nejspíš k vypsání nového tendru na dodavatele. Václav Ohlídal Český rozhlas.