Po zimě pokračuje stavba železničního koridoru z Hostivaře

• 26. 02. 2019 | zdroj: eulog.cz
  • Napsali o nás

Stavba modernizovaného železničního koridoru mezi Hostivaří a hlavním nádražím po zimě pokračuje, a to o dva měsíce dřív, než bylo původně v plánu. Jak v tiskové zprávě informovala společnost Swietelsky Rail, dřívější zahájení je dáno dobrým počasím a zajistí více času na budování komplikovaného mostu na Zahradním Městě. Swietelsky Rail je spolu s Metrostavem a a SMP CZ součástí sdružení, které stavbu pro Správu železniční a dopravní cesty (SŽDC) zajišťuje. Modernizace má být hotova v roce 2021.

Práce na koridoru mezi Hostivaří a hlavním nádraží začala loni v květnu. Počítá s vybudováním nových zastávek na Zahradním Městě a v Edenu, nádraží Vršovice čeká kompletní přeměna a rozšíření. Stavebníci vybudovali zhruba tříkilometrovou novou kolej ve směru od Hostivaře k Jižní spojce, která na přelomu únoru a března vstoupí do zkušebního provozu. Tím se obnoví přímé spojení mezi Hostivaří a Malešicemi.

Práce budou nyní pokračovat na Zahradním Městě a ve Vršovicích. V případě mostu přes ulici Průběžná začaly práce loni v létě a rozšířený most včetně nového nástupiště by měl být hotov do konce roku. Rozšíření by mělo zlepšit dopravu i pod mostem, kterou nyní komplikuje nízký podjezd. Tento rok se v souvislosti se stavbou očekává uzavření podjezdu, což bude znamenat výraznou dopravní komplikaci pro automobilovou a tramvajovou dopravu. Práce letos začnou i na vršovickém nádraží, kde má vzniknout čtvrté nástupiště.

Plánovaný téměř sedmikilometrový koridor bude první tuzemskou čtyřkolejnou tratí, která naváže na dokončenou přestavbu nádraží Praha-Hostivař. Součástí je zrušení trati přes Strašnice včetně tamní zastávky. Stavba vyjde na 4,4 miliardy korun, tři miliardy SŽDC získá z evropských fondů.