Agrofert otevřel největší mléčnou farmu v Česku

18. 9. 2014
zdroj: e15.cz
V Uhelné Příbrami byla otevřena nová farma se stájemi až pro 1240 dojnic. Chovatelé ze zemědělské společnosti ZS Vilémov počítají s denní produkcí 30 tisíc litrů mléka, které budou dodávat do mlékárny v nedalekém Hlinsku. Zemědělský podnik i mlékárna patří do koncernu Agrofert, jehož majitelem je ministr financí Andrej Babiš. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky byla v Uhelné Příbrami postavena největší mléčná farma v Česku. „Mlékárenský průmysl asi nečekají dobré časy,“ řekl Babiš při dnešním otevření farmy. Mlékárně Hlinsko se podle něj teď propadla cena sušeného mléka, což je prý důsledkem nadprodukce. Ruské sankce nemají na potravináře v Česku podle Babiše zásadní přímý dopad. Mlékárna Hlinsko denně nakupuje 600 tisíc litrů mléka, za rok ho zpracuje celkem 200 milionů litrů. Farma s bioplynovou stanicí stojí v místě kravína z 80. let, který byl zbourán. Stála 300 milionů korun, Evropská unie na ni podle Babiše poskytla dotaci 21 milionů korun. Investice by se podle ředitele zemědělské společnosti Tomáše Kunce měla vrátit nejpozději do deseti let. „Což bude záviset na vývoji ceny mléka na trhu,“ podotkl. V novém provozu vznikne zhruba 30 pracovních míst. Stavba trvala rok a půl Stavba stájí s dojírnou, skladem na 60 tisíc tun krmiva, zásobníkem kejdy a bioplynovou stanicí trvala rok a půl. Zajišťovala ji společnost Metrostav. Technologie pro chov byly dodány firmou Farmtec, která rovněž patří do koncernu Agrofert. Podle Kunce splňuje nová mléčná farma nejpřísnější normy pro chov zvířat a bude tam zajištěn nepřetržitý veterinární dohled. Krávy budou chovatelé od příštího týdne do Uhelné Příbrami stěhovat ze dvou jiných farem Agrofertu ve Středočeském kraji, kde jsou podle Kunce zastaralé stáje. Jde o Poděbradská blata a Křečhoř. „V oblasti Poděbrad se ta živočišná výroba zruší a přestěhuje se to všechno sem,“ řekl Kunc. Do každé ze dvou hlavních nových stájí, které jsou dlouhé 177 metrů, se vejde 450 dojnic. V dojírně vybavené počítači bude možné za hodinu podojit až 220 krav. Krmivo pro dobytek budou zemědělci pěstovat asi na 1400 hektarech půdy. Zvýši se doprava Starosta Uhelné Příbrami Václav Jarolím je s novou farmou spokojen. „Bylo to tu nefunkční, zarostlé kopřivami,“ uvedl. Mezi zaměstnanci farmy je 12 lidí přímo z tohoto městyse. V regionu se ale kvůli novému provozu podstatně zvýší doprava. Od farmy má starosta příslib, že nákladní auta budou jezdit hlavně po polní cestě, která bude pro tento účel upravena. Bioplynová stanice s výkonem 549 kilowatů bude zpracovávat kejdu z chovu dojnic. Teplo a elektřina, kterou stanice vyrobí, využije provoz farmy. Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Za minulý rok skupina vykázala konsolidovaný zisk 5,613 miliardy korun a tržby 151,7 miliardy korun. V číslech jsou zahrnuty výsledky 228 firem. Agrofert je z hlediska tržeb čtvrtým největším podnikem v Česku, zaměstnává přes 34 tisíc lidí.