• Úvod

Metrostav postaví na Islandu silniční tunel za 1,5 miliardy korun

17. 6. 2013
zdroj: byznys.ihned.cz, ac
Zakázku za 1,5 miliardy korun získala na Islandu česká společnost Metrostav. Propojí silničním tunelem dvě městečka na východním pobřeží, která bývají v zimě odříznutá od světa. Využít k tomu firma chce české zaměstnance, pro které teď není práce. Stavební firma Metrostav na Islandu v rámci projektu Nordfjardargöng postaví 7,9 km dlouhý silniční tunel za 9,3 miliardy islandských korun (zhruba 1,5 miliardy korun). Využije na to vlastní zaměstnance, kteří nemají v České republice práci. Smlouvu podepsali zástupci Metrostavu tuto sobotu. "Projekt Nordfjardargöng se 7,9 kilometru dlouhým silničním tunelem se nachází na východním Islandu a zjednodušuje dopravní spojení mezi městečky Eskifjordur a Neskaupstadur," upřesnil polohu tunelu mluvčí společnosti František Polák. Stavba bude mít pro obyvatele obou tisícihlavých městeček velký strategický význam. Neskaupstadur, kde se nachází i oblastní nemocnice, bývá zejména v zimních měsících při nepřízni počasí odříznut od okolního světa, neboť současná dopravní cesta překonává horský masiv ve výšce 600 metrů nad mořem. "Nové dopravní spojení povede jen několik desítek metrů nad hladinou moře," dodal Polák. Stavba bude podle Poláka zahájena na podzim tohoto roku a přepokládaný termín zprovoznění nového silničního úseku je v roce 2017. Metrostav jako lídr sdružení bude stavět spolu s islandskou firmou Sudurverk. "Pro výstavbu tunelu budeme využívat i dopravovat na Island vlastní kapacity, a to i kvůli nedostatku práce v ČR, zejména v segmentu tunelových staveb," dodal Polák. Tunel propojí dvě východoislandská města Stavební společnost Metrostav se letos díky vyššímu poklesu u konkurence stala z pohledu tržeb lídrem trhu. Celkové tržby Metrostavu loni poklesly na 20,83 miliardy z předloňských 21,67 miliardy korun. Zisk před zdaněním v roce 2012 naopak mírně vzrostl na 908,483 milionu korun z 856,674 milionu v roce 2011. Čistý zisk se však kvůli opravným položkám souvisejícím s podnikáním na Slovensku loni propadl na 288,578 milionu korun z předchozích 704,454 milionu korun. Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostavu patří například i stavební firma Subterra, kapitálově propojený je také například se společností Zakládání staveb.