Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stavební stroje jedou v Česku naplno

31. 5. 2018
zdroj: e15.cz Reality a stavebnictví Daniel Novák
Napsali o nás

Téměř na rok dopředu mají zajištěnou práci stavební podniky. Brzdou je tak jen nedostatek pracovníků.

Šéfové stavebních firem jsou opět optimističtí. Většina z nich za letošní rok očekává další růst tržeb. Kapacity mají téměř zcela vytížené a vydatně se jim rovněž plní zakázkové knihy, vyplývá z nového čtvrtletního rozboru stavebnictví zhotoveného analytickou společností CEEC Research.

„Stavebnictví se daří, růst je očekáván pro letošní i následující rok. Stavební firmy jsou pozitivně naladěny a očekávají růst tržeb vzhledem k tomu, že téměř polovina firem má více zakázek než před rokem. Naopak méně zakázek než před rokem má pouze jedna z deseti firem,“ řekl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Mohlo by přitom být ještě lépe, kdyby stavebnictví podobně jako jiné obory netrpělo personální krizí. „Větší rozvoj je brzděn nedostatkem lidí. Firmy mají v průměru kapacity vytížené na 95 procent, zásobník práce je naplněn dokonce až na deset měsíců dopředu,“ uvedl partner v poradenské společnosti KPMG Pavel Kliment.

Lepší zásobu práce potvrzuje například stavební gigant Metrostav. „Výsledky odhadujeme v případě obratu na podobné úrovni jako v loňském roce. Zároveň doufáme ve zlepšení rentability na českém trhu,“ sdělil mluvčí skupiny Vojtěch Kostiha.

Lepšící se výkon stavebnictví potvrzují i čísla Českého statistického úřadu. Obor v prvním čtvrtletí po očištění od vlivu počtu pracovních dní vzrostl meziročně o více než dvanáct procent.

Zvláště dobře se dařilo pozemnímu stavitelství. Tedy oboru, který se zaměřuje na výstavbu budov. Rostl téměř stejným tempem jako celé odvětví. Inženýrské stavitelství závislé na dopravních stavbách vzrostlo meziročně o pět procent.

Stavebnictví je z velké části závislé na veřejných zakázkách. Do konce dubna zadal stát a radnice stavební zakázky za 65 miliard korun, vyplývá z dat inženýrské společnosti ÚRS Praha. Z hlediska objemu je to meziročně skok o 73 procent.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav