Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Z Národního muzea mizí lešení. Budova je světlejší

9. 8. 2018
zdroj: Právo Autor: Lucie Fialová
Napsali o nás

Z historické budovy Národního muzea v Praze postupně mizí lešení, které jej několik let obklopovalo. Lidé tedy v nejbližších dnech uvidí novou podobu fasády. 

Z Národního muzea mizí lešení. Budova je světlejší

Je světlejší než ta předchozí. Stejnou barvu měl objekt po dokončení v roce 1891. Okupantské střely, jež muzeum poškodily v roce 1968, zůstanou patrné i po kompletní opravě. Na výroční den okupace Československa 21. srpna fasádu ozdobí videomapping, který chystají bratři Cabanové.  Rekonstrukce, která odstartovala v roce 2015, intenzívně pokračuje, tento týden během kontrolního dne byly k vidění například nové dřevěné podlahy v sálech, zrestaurované stropy, okna nebo skleněné zastřešení obou dvoran. 

Moderní výtahy i nové střechy 

Trasa vedla čelním vstupem a zahrnovala prohlídku vstupního vestibulu, centrální schodištní dvorany a sálů. Přítomní vyzkoušeli jeden z nově vybudovaných moderních výtahů, podívali se i do kopule, odkud je vidět na zrekonstruované střechy. 

„Nyní se generální rekonstrukce pomalu chýlí ke konci a již 28. října tohoto roku bude historická budova Národního muzea částečně zpřístupněna svým návštěvníkům prostřednictvím výstav Česko-slovenská/ Slovensko-česká výstava, 2x100 a Historie se stává budoucností,“ připomněl generální ředitel muzea Michal Lukeš. 

S celkovou kolaudací se počítá v únoru roku 2019 a veškeré nové stálé expozice by měly být postupně otevřeny do června roku 2020. 

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav