Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

NOVÁ LINKA NA VÝROBU DLAŽDIC RAKO

25. 9. 2018
zdroj: FACILITY MANAGER Technologie RED
Napsali o nás

Společnost LASSELSBERGER, s.r.o., zlepšila technologickou vybavenost závodu v Chlumčanech. V úterý 11. září zde byly slavnostně uvedeny do plného provozu nová linka a pec na výrobu velkoformátových dlaždic.

Cílem je stále dosahovat srovnatelné technické vybavenosti se světovými výrobci. Kompletní linka vyrábí velké formáty dlaždic 60 × 60, 80 × 80 a 60 × 120 cm a dále umožňuje výrobu dělených formátů 30 × 60, 20 × 80, 40 × 80, 20 × 120 a 30 × 120 cm, což jsou trendové produkty v nejvyšším cenovém segmentu, srovnatelné kvalitou i designem s italskými výrobky. V neposlední řadě bude zařízení umožňovat výrobu dlaždic s tloušťkou 2 cm pro venkovní použití, např. na terasách, balkonech nebo v zahradní architektuře.

VÝROBNÍ PROSTORY I ZÁZEMÍ

„V letošním roce předpokládáme v chlumčanském závodě možnou výrobu až 13 mil. m2. Ke splnění tohoto cíle pomůže nově postavená linka na výrobu velkoformátových dlaždic, pracovně označovaná jako linka S9. Jedná se o největší investiční akci v historii naší firmy,“ uvedl jednatel společnosti Roman Blažíček. „Jde o investici na úrovni téměř 800 mil. Kč. S touto investicí jsou spojeny zásadní technické změny, vybudovali jsme kompletně novou výrobu. Investice je srovnatelná s jakoukoli investicí zahraničních firem, ať už italských, německých, nebo polských. Svým rozsahem pokrývá přípravu hmoty, sušení hmoty, skladování, dopravu, velkou výrobní linku s kapacitou 3,5 mil. m2, a to vše včetně výrobních prostor a obslužných činností kolem výroby. V halách jsou také nové prostory pro vedení výroby, vedení linky, mistry linky, nové zázemí pro pracovníky, sociální zařízení, nové laboratoře a nová výstupní kontrola. Takže 800 milionů není jen za linku,“ shrnul k investici Václav Růžička, výrobní ředitel.

ZKUŠEBNÍ PROVOZ V REKORDNÍM ČASE

Výstavba haly byla zahájena na jaře 2017. Výběr strojního zařízení pro linku byl dokončen v létě 2017; s montáží na jaře 2018 byla v rekordním čase jednoho roku odstartována zkušební výroba. Nejmodernější technologie podporují automatizovaný provoz celé linky včetně automatizované logistiky.

Současná technologie zvyšuje produktivitu linky o 30 % ročně oproti současnosti, v závislosti na vyráběném formátu. Součástí linky jsou i nové lisy s tonáží 6 500 t a 7 500 t, které garantují maximální kvalitu velkých formátů dlaždic. Technologie digitálního tisku (HD print) umožňuje výrobu povrchů na nejvyšší úrovni dekoru i kvality. Vyrobené dlaždice jsou finálně kalibrovány na přesný rozměr.

Díky vyšší výrobní kapacitě velkoformátových dlaždic bude společnost LASSELSBERGER schopna uspokojit poptávku tuzemského i zahraničních trhů. Na montáži linky se podíleli zahraniční dodavatelé z Itálie, konkrétně Sacmi, System a Ancora, z lokálních firem pak nejvýznamněji spolupracovaly firmy Metrostav, Strojírny Podzimek, Fest HF, K+B, CS projekt s podporou dalších desítek firem. Výrobní závod v Chlumčanech se instalací nových technologií stal nejmodernějším výrobním závodem společnosti LASSELSBERGER Group na výrobu dlaždic a kapacitou výroby až 13 mil. m2 za rok je i výrobním závodem největším. Díky modernizaci vznikají také nové pracovní příležitosti. Aktuálně společnost nabízí okolo 50 pracovních pozic do výroby. Zajímavou pracovní činnost přinese zaměstnancům práce s novými zařízeními, která jsou opravdu na nejvyšší technické úrovni. Celkové investice společnosti LASSELSBERGER, s. r. o., v letošním roce povedou ke zvýšení produktivity keramických výrobků a operativní dostupnosti požadovaných obkladů. Cílem je udržet si a posílit tržní podíl v tuzemsku i na exportních trzích, zlepšovat kvalitu a servis výrobků RAKO pro zákazníky. RAKO nabízí komplexní řešení.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav