• Úvod
  • Pro média

Opravy mostů v Ostravě pokračují. Plzeňská bude půl roku bez tramvají

17. 3. 2017

Bourání dvou padesát let starých mostů v Plzeňské ulici přes Rudnou ulici a nedalekou železnici začne od 1. dubna. Práce navazují na nedávné opravy mostů například přes Odru nebo Místeckou ulici a výrazně ovlivní tramvajovou dopravu. Ostrava – Špatná statika a stav betonových pilířů, obnažené výztuže a zvýšená koroze. To jsou hlavní důvody, proč musí jít k zemi nevyhovující mosty v Plzeňské ulici.

Práce ve více než dvousetmetrovém upravovaném úseku začnou 1. dubna a na téměř půl roku způsobí výluku tramvajových linek na mostech – bude zavedena náhradní autobusová doprava, která město vyjde na dvacet milionů korun, a některé zastávky budou dočasně zrušeny. Tramvajovou dopravu pod mosty na kolmé trase Přívoz – Zábřeh ale ovlivní jen týdenní výluka, která kvůli úpravě kolejí začala už včera, a drobná omezení čekají také železniční dopravu.

NOČNÍ BOURÁNÍ

„Právě za výluky na železnici jsou poměrně velké sankce, tudíž jsme museli přistoupit ve dvou případech i k bourání v nočních hodinách, a to z 15. na 16. dubna a z 22. na 23. dubna,“ informoval investiční náměstek ostravského primátora Břetislav Riger s tím, že bourat se bude jinak výhradně ve dne a to od 4. do 25. dubna. Určitá omezení čekají také na řidiče, kteří se musejí připravit na to, že během rekonstrukce bude provoz v obou směrech sveden do jednoho jízdního pruhu. „Silniční doprava v Plzeňské ulici ale zůstane zachována, bude pouze částečně omezena v jednotlivých jízdních pruzích podle potřeby a postupu prací,“ upřesnil Riger.

Celá rekonstrukce, potažmo bourání a výstavba, kterou vysoutěžila firma Metrostav a město vyjde na 90 milionů korun s DPH a již uvedené náklady na náhradní dopravu, bude dokončena 30. listopadu. Tím ale „výměna“ mostů v Ostravě neskončí. Vedení kraje už připravuje obdobné práce na mostech ve Výškovické ulici.

Harmonogram prací v Plzeňské ulici Termín rekonstrukce: 1. dubna – 30. listopadu 2017 Termín bourání: 4. dubna – 25. dubna 2017 Výluka tramvají: 1. dubna – 15. září 2017

Jak pojede MHD? Od 1. dubna do půlnoci 15. září se musejí cestující projíždějící Plzeňskou ulicí připravit na komplikace. Tramvaje pojedou odklonem ze zastávek Dolní a Tylova přes vítkovické nádraží a v jejich původní trase bude zavedena autobusová doprava v silničním pruhu (v úseku Ferona – ÚMOb Jih). Zrušena bude pouze zastávka Most Mládeže, ve směru do centra pak i zastávka Hulvácká. Kdo ale na uvedených zastávkách Dolní a Tylova nevystupuje, může pokračovat tramvají po náhradní trase s menším zpožděním.

médium: Moravskoslezský deník Zprávy PETR JIŘÍČEK