NÁRODNÍ MUZEUM V LETOŠNÍM ROCE

12. 2. 2018
zdroj: Stavitel Technologie a konstrukce

V průběhu roku už z budovy Národního muzea zmizí lešení, takže uvidíme opravenou fasádu, která bude mít jinou barvu, než na kterou jsme byli zvyklí; stopy střelby z roku 1968 na ní ale zůstanou.

A na podzim se otevře část expozic, které připomenou stoleté výročí vzniku Československa a dvě stě let od založení muzea. Prostory staré budovy se změní tak, aby vyhovovaly současným požadavkům: „Jeden z důvodů byla kromě modernizace a opravy i přívětivost interiérů pro návštěvníky, aby tu mohl probíhat komunitní život a vzdělávací programy, aby to bylo příjemné místo k návštěvě a trávení volného času,“ uvádí generální ředitel muzea Michal Lukeš. Nejsložitějším stavebním zásahem byl podle něj spojovací tunel mezi historickou a novou budovou. Z vestibulu návštěvníci sejdou do nově vybudovaných prostor v suterénu s šatnami a sociálním zázemím. V přízemí bude v levém zastřešeném nádvoří kavárna, obchod a dětský koutek, zastřešené nádvoří po pravé straně budovy nabídne stálou expozici; v přízemí se plánují krátkodobé výstavy v pěti výstavních sálech, obnovují se tu přednáškové sály. Pantheon v prvním patře bude i nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. V ostatních výstavních sálech naleznou návštěvníci první část nové stálé expozice. Ve druhém patře ve sloupovém sále bude interaktivní centrum pro studenty a mládež. Na závěr prohlídky bude možno vystoupat do kopule, odkud zájemci uvidí panorama historického centra Prahy a Pražského hradu. Nové výtahy do druhého suterénu zavedou návštěvníky k reprezentativní spojovací chodbě doplněné o multimediální efekty, která jim umožní průchod do sousední nové budovy. Zde bude pokračovat stálá expozice, budou se zde konat výstavy, koncerty a další kulturní akce. Autorem projektu rekonstrukce je Sdružení Národní muzeum, složené z firem VPÚ DECO Praha, a. s., a SUDOP Praha, a. s., hlavním architektem projektu je Ing. arch. Zdeněk Žilka. Stavbu realizuje Sdružení M-P-I Národní muzeum, složené z firem Metrostav, Průmstav a Imos Brno.