Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Při stavbě silnice našli i pumy

18. 5. 2018
zdroj: Českobudějovický deník Českobudějovicko / Jižní Čechy (win)
Napsali o nás

Nová spojnice budějovických sídlišť Máj a Vltava stála 117 milionů korun.

České Budějovice – V noci na dnešek začal provoz na nové propojce českobudějovických sídlišť Máj a Vltava. Když se začínala stavět, avizovaly některé informace, že na trase je třeba zakopaný tank nebo muniční sklad.

Komunikace totiž vede přes bývalé vojenské cvičiště.

Pyrotechnici tak museli zkoumat celý pás pozemků mezi ulicí Milady Horákové a Strakonickou.

            Podle stavbyvedoucího Davida Vodseďálka se muniční sklad ani tank nenašly, ale pyrotechnici přesto neodešli s prázdnou. „Našlo se třicet protitankových cvičných pum, spousta drobné munice do kulometu a jedno tělo letecké pumy,“ vypočetl David Vodseďálek. Podle vysvětlení pyrotechnika ale torzo pumy mělo na bývalém cvičišti dopravní určení. Vojáci z nich dělali patníky. Pro Metrostav, který silnici stavěl, nebyla taková situace novinkou.

„Podobné problémy jsme měli v Jordánu,“ připomněl Bohumil Rohn, obchodní ředitel firemní divize 4. Při nedávných pracích v táborském rybníku také nebyla o nálezy vojenského materiálu nouze.

            Nová komunikace mezi sídlišti vyšla při délce zhruba sedm set metrů na 117 milionů korun. Na investici se složily město a kraj. „Jihočeský kraj uhradil 62 milionů,“ uvedl náměstek hejtmanky Josef Knot.

Asfaltka je dvoupruhem, ale na několika místech, například poblíž kruhové křižovatky s ulicí Evžena Rošického, se rozšiřuje na čtyřpruh. Doplněna je třeba cyklostezkou. Umožní rychlejší cestu řidičům na sídliště Máj. Dopravní zátěž by se měla zmenšit v ulici Oskara Nedbala, v Husově třídě nebo v Branišovské ulici. Z nové komunikace už jsou nachystány i odbočky do zatím nezastavěné části bývalého vojenského areálu. „Teď se připravuje architektonická studie lokality,“ říká náměstek primátora František Konečný s tím, že město zde zvažuje třeba stavbu aquaparku nebo startovacích bytů pro mladé.

            Silnice je teď na rok ve zkušebním provozu.

***

Spor o hluk 

Kvůli vysoké noční hladině hluku v ulici Milady Horákové povolili hygienici provoz nové propojky sídlišť jen od 6 do 22 hodin. Teď je ale silnice jen ve zkušebním provozu, kdy budou příslušné dopravní značky zakryty. Uskuteční se i nová měření hluku. Ta by měla určit definitivní dopravní režim na nové

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav