Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Dělníci míří do kina Central

24. 7. 2019
zdroj: Olomoucký deník
Napsali o nás

Dlouho očekávaná obnova pozapomenutého olomouckého biografu by měla začít v srpnu.

Smlouva je před podpisem Olomouc – Místo ošumělého biografu multifunkční sál.

V případě olomouckého kina Central zatím jen vize. Přestože od června měli v budově Muzea umění Olomouc namáhat svaly dělníci, prostory dosud zejí prázdnotou. Začátek rekonstrukce oddálilo výběrové řízení firem, které o zakázku usilovaly. To sice podle plánu skončilo v květnu, ale jeden z jeho účastníků se proti výsledku řízení odvolal. „Firma, která nevyhrála, podala odvolání. Zákon jí to umožňuje, takže musíme čekat,“ vyjádřil se v uplynulých dnech mluvčí muzea Tomáš Kasal. Začátkem tohoto týdne padlo rozhodnutí. Opravu kina Central vysoutěžila stavební společnost Subterra. „Příští týden bychom měli podepsat smlouvu, práce na rekonstrukci kina začnou v srpnu,“ konstatoval Kasal. Do přeměny interiéru se řemeslníci pustí s dvouměsíčním zpožděním. Soutěž na dodavatele stavební části rekonstrukce kina Central měla být vypsána letos koncem února. Nakonec k tomu došlo až 1. dubna. Čekalo se na navýšení dotace ze strany ministerstva kultury. Zástupci Muzea umění původně počítali, že budou potřebovat částku 50 milionů korun, aktuální suma je však 65 milionů. O modernizaci kinosálu se mluví už od 90. let minulého století, plány ale dosud hatily složité majetkoprávní vztahy. Ceny ve stavebnictví mezitím vzrostly.

Čtrnáct let je kino kvůli havarijnímu stavu mimo provoz. Film by v něm měli diváci opět vidět v září 2020. Na plátně kina Central běžela naposledy projekce v roce 2005. Plánovanou přeměnu na multifunkční prostor oddalovaly problémy s majetkoprávními vztahy, které se v lednu 2014 podařilo vyřešit sloučením Muzea umění a Divadla hudby. Tím ale trable neskončily, na nákladné opravy chyběly peníze.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav