Sedlo uzavřou. Od 1. října

29. 9. 2014
zdroj: Moravský sever, (pek)
Loučná nad Desnou – Řidiči jedoucí po hlavním tahu mezi Jeseníkem a Šumperkem budou muset od 1. října zamířit na objízdné trasy. Hlavní spojnici mezi oběma okresy uzavře dlouho očekávaná rekonstrukce silnice na jižní straně Červenohorského sedla. Cesta mezi Červenohorským sedlem a Kouty nad Desnou zůstane neprůjezdná do 15. listopadu. „Probíhat budou přípravné stavební práce, zejména odlesnění podél trasy,“ sdělil ředitel olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka. Páteřní komunikace bude neprůjezdná i v letech 2015 a 2016, vždy od poloviny dubna do poloviny října. Přes zimu silničáři důležitou spojnici otevřou. Zakázku na rekonstrukci získalo sdružení firem Metrostav a Kareta. Tendr vyhrály s cenou 249 milionů korun bez DPH. Předpokládaná hodnota zakázky činila 460 milionů, stát tak ušetří přes dvě stě milionů korun. Stavbaři během dvou let rozšíří vozovku, silnici odvodní a vybudují nové bezpečnostní prvky. Vyhloubit budou muset zářezy, silnici totiž rozšíří směrem do svahu. Stráně stabilizují metodou hřebíkování, vybudují u nich také gabionové zdi. Pro odvedení vod projektanti na osmikilometrové trase navrhli šedesátku propustků. Součástí stavby je na celém úseku osazení svodidel, směrových sloupků a dopravního značení. Více na http://www.sumperskydenik.cz