Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Vzniká nejvíce kanceláří v dekádě

14. 5. 2017
zdroj: Mladá fronta DNES Praha Martin Bajtle
Napsali o nás

V metropoli se staví 400 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Z Palmovky se stane druhý Anděl

PRAHA Okolí stanice metra Palmovka v Praze 8 je sice pomyslným centrem Libně a významnou dopravní křižovatkou, ale svým vzhledem většinu lidí od delšího pobytu spíše odrazuje. Z Palmovky by se však brzy mohlo stát frekventované místo, kam lidé jezdí za prací do kancelářských budov. Podobně jako na smíchovský Anděl.
Na Palmovce vzniká pětadvacet tisíc metrů čtverečních kanceláří, do kterých se nastěhují české i zahraniční firmy.
Projekt Palmovka Open Park chce společnost Metrostav Development kompletně dokončit v druhé polovině roku 2018. Už letos na podzim by však mezi Libeňským mostem a stanicí metra měla stát hrubá stavba jedné z budov. Celkem plánuje Metrostav tři nové kancelářské budovy. Ve dvou případech půjde o novostavby, třetí vznikne rekonstrukcí staré památkově chráněné průmyslové haly.
Podle analýzy společnosti JLL se na území osmé městské části nyní staví celkem 74 400 metrů čtverečních kancelářských ploch, což z Prahy 8 dělá nejrychleji rostoucí kancelářskou lokalitu. „Kromě Metrostavu na Palmovce staví ještě Central Group a roste také kancelářský komplex River Garden. Jejich projekty jsou i bytové, takže by měly být vybaveny dostatečnou infrastrukturou,“ říká starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Firmy mají o kanceláře zájem

Palmovka však není jedinou částí Prahy, kde přibudou tisíce metrů čtverečních nových kanceláří. Developeři stavějí nebo připravují velká administrativní centra také na Smíchově, Pankráci nebo v Radlicích. V centru města je těsně před dokončením například kancelářská a obchodní budova Palác Národní. Trh komerčních nemovitostí totiž v Praze zažívá největší boom za poslední dekádu. Trend v mohutné výstavbě nových administrativních budov určuje především vysoká poptávka firem po nových sídlech a kancelářích. Firmám se díky ekonomické situaci daří, a většina z nich proto investuje do dalšího růstu.
„V prvním kvartále letošního roku evidujeme rekordní poptávku po nových prostorách. Po dvou letech růstu české ekonomiky firmy ve velkém investují do růstu a dvě třetiny firem se nyní stěhují nebo plánují relokaci do nových prostor,“ vysvětluje Radek Procházka z poradenské společnosti Prochazka & Partners.
Podle něj by měli developeři v horizontu následujících dvou let v metropoli vystavět téměř čtyři sta tisíc metrů čtverečních kanceláří. Většina nových projektů se navíc rychle zaplňuje ještě před samotnou dostavbou. Podle analýzy společnosti Cushman & Wakefield si firmy již zamluvily asi třicet procent nově vznikajících kanceláří a poptávka bude stále stoupat. O nové kanceláře mají v Praze momentálně největší zájem především společnosti z oblasti IT,“ říká analýza. Jen letos má v Praze přibýt celkem 171 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. To je pětinásobek toho, co developeři dokončili vloni.
Plně obsazená byla ještě před svým dokončením například sedmipodlažní kancelářská budova Five, kterou poblíž smíchovského nádraží dokončuje společnost Skanska.
V Praze 5, která je s podílem 16,2 procenta moderních kanceláří na druhém místě mezi městskými částmi co do rozlohy kancelářských ploch, se momentálně staví nejvíce. Největší projekty vznikají okolo stanice metra Radlická, ať už jde o druhou budovu sídla banky ČSOB, nebo budovy Mechanica a Dynamica na Waltrovce.
Vůbec nejvyhledávanější kancelářskou lokalitou metropole stále zůstává Praha 4, která se na celkovém trhu podílí sedmadvaceti procenty, přičemž nejvíc kancelářských budov se nachází na Pankráci. Aktuálně tam developeři stavějí pět projektů, které budou dokončeny v následujících dvou letech. K nejrozsáhlejším patří Main Point Pankrác nebo kompletní rekonstrukce dvou budov BB Centra, které se do osmi let navíc rozroste o tři nové budovy.

27 procent kancelářských ploch se nachází na území Prahy 4.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav