Nejdelší tunel v ČR u Března přijde o své prvenství

27. 7. 2015
zdroj: Chomutovský deník
Březno – Nejdelší železniční tunel v ČR na trati mezi Žatcem a Chomutovem přijde v nejbližších letech o prvenství. Překoná ho tunel na trati mezi Plzní a Prahou. Nejdelším železničním tunelem v ČR je Březenský nedaleko Chomutova (1758 metrů). Ten byl otevřen v roce 2007 a o 11 metrů překonal tunel Špičácký u šumavské Železné Rudy (Klatovsko), který byl zprovozněn již v roce 1878 a Česku tak kraloval téměř 130 let. Ve výstavbě jsou ale dva jednokolejné tunely u Plzně, které protnou v délce 4150 metrů vrchy Chlum a Homolka u Ejpovic. Také nejdelší silniční tunel v ČR je v Ústeckém kraji. Jde o tunel Panenská na dálnici D8 Praha – Drážďany v Krušných horách s délkou 2155 metrů, který je v provozu od prosince 2006. Druhým nejdelším je Strahovský tunel v Praze s délkou 2004 metrů, otevřený v prosinci 1997. Králem českých tunelů by se měl nejspíš již letos stát pražský tunelový komplex Blanka s délkou 5,5 až 6,4 kilometru. Nejdelším tunelem světa je japonský železniční tunel Seikan (53.850 metrů), který spojuje ostrovy Honšú a Hokkaidó. Silničním králem mezi tunely je o polovinu kratší norský Laerdalský tunel mezi Oslem a Bergenem, jenž měří 24.510 metrů. Japonský tunel ale nejspíš již příští rok o své prvenství přijde: o více než tři kilometry jej překoná Gotthardský železniční tunel ve Švýcarsku, který má měřit přes 57 kilometrů. Nebývalý boom zažívá v posledních letech stavba tunelů v Asii. V první desítce silničních tunelů je jich tam šest (čtyři v Číně, jeden v Japonsku a jeden na Tchaj­wanu), přičemž všechny byly zprovozněny po roce 2005. Zajímavostí je nyní druhý nejdelší silniční tunel světa, japonský Jamate. Tento 18,2 kilometru dlouhý tunel, který byl otevřen letos v březnu v japonské metropoli Tokiu, je též nejdelším městským tunelem světa. To samé více méně platí o železničních tunelech, které ale délkou výrazně přesahují ty silniční. V první desítce jsou nyní tři tunely v Číně a dva v Japonsku, všechny byly otevřeny po roce 2002. *** Nejdelší železniční tunely světa: 1. Seikan (Japonsko) 53,8 kilometru 2. Eurotunnel (Francie­ Británie) 50,4 kilometru 3. Lötschbergský (Švýcarsko) 34,5 kilometru Nejdelší železniční tunely v ČR: 1. Březenský (Chomutovsko) 1758 metrů 2. Špičácký (Klatovsko) 1747 metrů 3. Jižní vítkovský (Praha) 1364 metrů 4. Severní vítkovský (Praha) 1316 metrů 5. Vinohradský I (Praha) 1145,50 metru