Našli jsme kostry i dětský bazén

17. 9. 2015
zdroj: 5plus2 ANNA TICHÁČKOVÁ
V sobotu konečně otevírá tunelový komplex Blanka. U jeho zrodu i výstavby stál i František Polák 5plus2 ROZHOVOR PRAHA / Když se začala plánovat trasa Blanky, byl František Polák jakožto náměstek primátora u toho. Nejdelšího městského tunelového komplexu v Evropě se však „nezbavil“ ani poté. Coby mluvčí firmy Metrostav s Blankou doslova chodil spát i vstával minimálně posledních osm let. * V souvislosti s Blankou se často hovoří o začátku 90. let, ale její historie sahá až do dob komunismu… Koncem 80. let se sice nemohlo veřejně nadávat na bolševika, ale šlo mu trochu kopat do kotníků, takže jsme manifestovali třeba proti plánované silnici na Letné. Na začátku 90. let mi pak starostové těch městských částí, kterých se stavba měla týkat, říkali: Franto, my tu přeci nemůžeme stavět silnici, proti které jsme demonstrovali. Takže se ustanovila komise těchto starostů, která měla vymyslet nějaké dobré řešení vedení městského okruhu v severozápadní části Prahy. Dovolím si říct, že žádná silnice v Česku nebyla tak demokraticky projednávaná jako Blanka. Začínalo se asi na 60 variantách, bylo to děsivé, strašná práce. Asi po dvou letech práce se dospělo ke třem variantám. * Hana, Dana a Blanka… Ano. Ty varianty měly do té doby čistě technické názvy. Ovšem když se něco personifikuje, hned to dostane konkrétnější obrys. Jména zároveň sloužila jako mnemotechnická pomůcka, symbolizovala čtvrti, kudy měl tunelový komplex vést. Hana jako Holešovice, Dana Dejvice a Blanka Bubeneč. Nic víc za tím nebylo, byla to první jména, která nás napadla a která se nám líbila. * Stavět se začalo v roce 2007. S projektem se hodně „kasal“ primátor Pavel Bém, tomu ale vlastně spadl do klína... Mám pocit, že tehdy měl Bém naprosto neotřesitelné postavení. A navíc štěstí, že měl připravený projekt a dostatek peněz. Ze začátku sice byl miláčkem médií, ale to se postupně změnilo. Takže Blance hrozně ublížilo, že on to vzal za své, protože novináři často říkali, že přeci nebudou psát o Bémově dítěti… * Už od začátku stavby proti ní protestovali nejen ekologové, ale i místní lidé třeba z okolí Stromovky nebo z Letné. Těm vadil hluk, otřesy, kácení zeleně… Moment! My jsme měli na Letné informační centrum, kam lidé skutečně chodili, a těch stížností tam bylo málo. To, co říkáte, je klišé. V informačním centtu jsme jim vysvětlovali, co přesně se u nich děje či jak dlouho to bude trvat. Takže ten odpor rozhodně nebyl masivní. Nejvíc řvali nějací tři majitelé domů na Letné. Vzal jsem je sfárat dolů, aby stavbu viděli, a nakonec se stali ohromnými fandy Blanky. * Takže těch lidí nebyly stovky? Rozhodně ne, to byly desítky. Občas se teda objevil někdo „extra“. Třeba paní Marvanová (právnička a bývalá politička Hana Marvanová – pozn. red.), ta si z toho chtěla udělat živnost. Začala tam sbírat lidi, že nás budou žalovat. V jednom z těch domů, a bydlela v něm právě paní Marvanová, totiž spadla římsa. Jenže ten dům stál asi 300 metrů od Blanky, úplně mimo sledovanou oblast. My jsme tam tedy přišli a zjistili, že nejen, že je ta římsa nějak podivně opravovaná, ale oni pak hlavně udělali obrovskou chybu, když nás pustili na půdu. A tam jsme přišli na to, oč jde. Ucpal se jim kolmý okap, a tak provrtali díru do toho příčného a voda stékala do té římsy. Oni na té půdě navíc měli takové „vodohospodářské dílo“ – dětský nafukovací bazének, do něhož byly svedené kusy rour, kterými se snažili přivést vodu z toho okapu. My to vyfotili a paní Marvanová pak řekla, že se s molochem Metrostavem nemá cenu soudit. * Tunel se několikrát propadnul, což byl opravdu problém… Poprvé v roce 2008 ve Stromovce. Jak to tehdy bylo? My jsme věděli, že je to na hraně, a kdyby byly nahoře domy, tak samozřejmě zvolíme jiný postup. Tam bylo takové nadloží, že to padalo takřka samo. V části Stromovky jsme měli stavbu zajištěnou injektáží seshora i zezdola. Asi by bylo rozumnější použít ji ještě dalších třeba 300 metrů, ale po dohodách například se zelenými jsme kývli na to, že to riziko podstoupíme. Ale technologie byla udělaná tak, abychom vždycky stihli utéct a nikomu se nic nestalo. Nezůstala nám tam ani lopata. * Když to spadlo u Brusnice, tak tam ale zůstal zavalený bagrista... Tam to bylo jiné. Tam jsou jíly, ty když jsou suché, tak jsou jako šutr. Jeli jsme tam docela rychle, technologie byla stejná asi měsíc, a pak to, zřejmě vlivem nějaké vody, najednou ujelo. Doteď přesně nevíme proč. * V té době jste byl často v televizi, lidé vás asi poznávali na ulici… Nenadávali vám? Ne, to vůbec ne. Naopak. Když to řeknu zcela upřímně, tak lidé nám spíš fandili a naopak odsuzovali absolutně negativní mediální kampaň. * Jak to bylo se zpožděním výstavby Blanky? Nejdříve mělo jít o pár měsíců, pak z toho najednou byly roky… My jsme počítali s rokem 2011. Pak ale investorovi chyběla nějaká stavební povolení, takže se termín posunul na rok 2012. Potom přišel primátor Svoboda, řekl, že je krize a nemá peníze. Dohodli jsme se tedy na duben 2014. To radnice vždycky přišla se změnou termínu a my jsme to pouze podepsali, my jsme s žádným z termínů problém neměli. Magistrát nám pak v roce 2012 přestal platit, takže jsme nakonec museli stavbu na čas zastavit a dát k rozhodčímu soudu. * A ono „skokové zdražení“? Svobodův náměstek Březina byl pragmatik a jako první a poslední politik si nechal udělat inventuru, ze které vyšlo těch 36 miliard. Primátor Svoboda začal křičet, že jde o předraženou stavbu. Podle mě na něj platí tvrzení, že politik tráví 80 % času napravováním toho, co sám způsobil. Když se totiž do té problematiky pak ponořil, tak zjistil, že je to trochu jinak, ale onen „vlak s kauzou předražené stavby“ už byl rozjetý. Ano, Blanka je drahá stavba, ale nepoužil bych termín předražená. Když děláte veřejnou stavbu, tak každý, kdo do toho může mluvit, tak si tam naporoučí to nejlepší. Tam neexistuje kompromis. Třeba na Praze 6 a 7 se vystřídala za dobu výstavby řada starostů a každý tam něco chtěl. Typicky třeba Letenské náměstí. To, když se pak otevíralo, tak ti starostové přišli a prsili se před televizí, co dokázali. Ale když jsme jim vystavili fakturu, tak řekli, že to nezaplatí, protože je to změna v projektu. * A kdo se bude prsit teď v sobotu? Nikdo z magistrátu přeci nemůže říct, že Blanka je jeho zásluha… Zcela upřímně, tahle radnice, ať se o ní píše cokoliv, tak Blance minimálně neházela klacky pod nohy. Na rozdíl třeba od té party předtím. Hudeček dělal cokoliv, jen aby to nebylo... * Když se vrátím ještě k samotné výstavbě Blanky, tak v jejím průběhu se našlo několik archeologických nálezů, některé opravdu unikátní. Jak vypadala spolupráce s archeology? Oni většinou vědí, co se kde najde, ale nález u Prašného mostu nikdo nečekal. Archeologické nálezy jsou vždy tak metr dva pod povrchem, ale toto se našlo pět metrů pod zemí, takže v tu chvíli, kdy jsme tam pracovali, už tam žádný archeolog dávno nebyl. Jeden náš bagrista si všimnul, že jsou v půdě nějaké čtverce jiné barvy. Archeologové se vrátili a našli tam pohřebiště z 9. století, o kterém nikdo nevěděl. A navíc ještě pohřebiště nepříliš bohatých lidí, takže to úplně změnilo pohled na osídlení Pražského hradu. To byla archeologická bomba. Při tom odkryvu naši bagristé archeologům ušetřili dost práce, protože umí vzít tou lžící třeba vrstvu dvou centimetrů, takže to archeologové nemuseli kopat ručně. * Když jsme u těch centimetrů, tak s jakou přesností se tunel razí? Na centimetry či milimetry? Pod Letnou jsme šli ze dvou stran a tam jsme se strefili s přesností vodorovně asi na 12 milimetrů a výškově asi na 9 milimetrů. To je poměrně dobré.