Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Soud: Za Palmovku Praha 8 platit musí

7. 8. 2017
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy Lucie Fialová
Napsali o nás

Soud definitivně rozhodl, že smlouva mezi Metrostavem a společností Centrum Palmovka, již ze sta procent vlastní osmá část, platí, tudíž Praha 8 musí developerovi zaplatit 18 miliónů korun za výstavbu víceúčelového komplexu Centrum Nová Palmovka u stejnojmenné stanice metra.

Dohromady obec podle Metrostavu dluží 180 miliónů korun. „Vyhráli jsme rozhodčí soud, u kterého jsme si nárokovali deset procent z celkové dlužné částky. Hledali jsme precedens. Když nám soud dal za pravdu u deseti procent částky, předpokládáme, že nám Praha 8 zaplatí i ten zbytek, protože je jasné, jak by dopadly další pře,“ komentoval pro Právo mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.    

            Stavba za 1,1 miliardy korun začala růst na jaře 2014. Obec chtěla do budovy přestěhovat radnici, uvnitř měly být obchody a služby. Sloužit měla o dva roky později. Na místě však ční hrubá stavba obehnaná ohradou z vlnitého plechu. Práce ustaly v roce 2015. Centrum Palmovka zpochybnilo platnost smlouvy. Následovala žaloba na určení vlastnictví pozemků pod budovou, a tedy i domu samotného.

            Starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) Právu včera potvrdil, že rozhodnutí soudu zná, ovšem podrobně se vyjádří teprve po důkladném prostudování materiálu.

            „Přezkumný rozhodčí nález je pro nás pozitivní, vyřešil pouze platební povinnost za historicky vykonané práce, ve zbytku ve svém odůvodnění potvrdil oprávněnost důvodů pro zastavení stavebních prací,“ reagoval na dotaz Práva František Králík, mluvčí Centra Palmovka. Soud podle něj potvrdil, že Centrum Palmovka není vlastníkem rozestavěné budovy a že ta patří hlavnímu městu. „Žádná ze stran nemůže pokračovat ve výstavbě, neboť důvody, pro které došlo k přerušení výstavby, nadále trvají,“ dodal.

            „Je to nějaké odháčkování, ale že by to znamenalo, že do konce roku bude stát dům a záchranka, to ne,“ řekl k verdiktu soudu Kostiha. Stanovisko soudu developer samozřejmě vítá, zaplacení dluhu je podmínka nutná k další činnosti. „Kdyby neplatili, určitě bychom nechtěli stavět,“ poznamenal.

            Metrostav, Praha 8 a metropole na jaře podepsaly memorandum, ve kterém se zavázaly, že stáhnou vzájemné žaloby a mimosoudně se vyrovnají. Budovu by pak mělo získat hlavní město za cenu určenou znaleckým posudkem, řekl pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO). Praha tam plánuje sídlo záchranky. „Jednání jsou velmi pomalá, složitá, někdy se nedohodne vůbec nic a někdy že se dohodneme dál. Nicméně vůle všech stran vyřešit to určitě je,“ doplnil Kostiha.

Úprava budovy prý není jednoduchá

Kostiha upozornil, že úprava budovy na jiné využití není úplně jednoduchá. Zákon o veřejné zakázce totiž říká, že lze provést jen určité procento víceprací a že každá změna se počítá.

            „Ať uberete, nebo přidáte. Velice rychle naplníte zákonem stanovenou mez. Když bychom chtěli dům předělávat, můžeme narazit na nákladový strop. Pak zadavatel musí vypsat nové výběrové řízení, může nám projekt vzít a pustit tam jinou firmu, která to bude dodělávat,“ kritizuje tuto zákonnou úpravu.

Kdyby neplatili, určitě bychom nechtěli stavět Vojtěch Kostiha, mluvčí Metrostavu

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav