Teplejší voda pro Teplice

4. 10. 2017
zdroj: Teplický deník PETR MÁLEK

V Aquacentru začala přestavba. Promění se v dětský svět, přibude nový plavecký bazén.

Teplice – Už ne do Mostu nebo Chomutova, ale do teplického Aquacentra budou už příští zimu jezdit za koupáním rodiny s dětmi.

Současná podoba plaveckého areálu se v Šanově totiž změní. Přibude jeden bazén pro plavce a v těch nynějších vznikne dětský svět plný vodních atrakcí.

Přestavba to bude velkorysá. „Původně jsme chtěli stávající bazénovou část jen trochu více přizpůsobit dětem. Za pár milionů korun. Nakonec je z toho kompletní rekonstrukce sportovně relaxační části Aquacentra za 240 milionů. Prakticky zůstane pouze obal haly,“ připomíná teplický primátor Jaroslav Kubera.

Přeměna začne v těchto dnech. Do května příštího roku bude probíhat za provozu, pak se Aquacentrum na pět měsíců uzavře.

Dětský svět doplní nový krytý bazén pro plavce v prostoru ve svahu do ulice Elišky Krásnohorské, budou zde také nové šatny a zázemí. V dětském světě, který vznikne ve stávajících bazénech, se oteplí voda na 33,5 stupně. Ještě teplejší bude vzduch v hale s bazény. „Teplá voda bude tahákem pro rodiny s dětmi.

Plavcům zůstane v přistavěném 25metrovém bazénu teplota nižší,“ podotýká Kubera, který právě kvůli nízké teplotě vody do Aquacentra nechodil.

Podle ředitele plaveckého areálu Michaela Parasky je cílem přestavby nalákat více lidí do bazénů. „Aby nemuseli jezdit jinam. Chceme držet krok se současným trendem,“ uvedl ředitel ve středu při slavnostním poklepání na maketu nových bazénů.

Lidé, kteří dosud jezdili za koupáním do jiných měst, záměr vítají. „S dětmi jsme dojížděli do Mostu nebo do Chomutova. Za teplejší vodou,“ konstatuje maminka tří dětí Nikola Sadílková.

Vedení města po znovuotevření kryté plavecké haly očekává zvýšení návštěvnosti.

S tím souvisí také řešení parkování, přilehlé parkoviště totiž kapacitně nevyhovuje. Proto místo něj vyroste patrový parkovací dům.

Rekonstrukci plavecké haly město zadalo firmě Metrostav. „Kromě vlastní rekonstrukce bazénů dozná změn také technologie v zázemí, kterou běžný návštěvník ani nevidí. Zázemí celkově rozšíříme,“ poznamenal zástupce rekonstrukční firmy Roman Vildner.

Termální voda by do haly měla putovat ze dvou hlubinných vrtů, které budou v prostoru venkovního slunění. Pokud bude zdroj dostatečný, mohla by termální voda posloužit i pro vytápění celého areálu.

Restaurace, která je součástí Aquacentra, zůstane v provozu po celou dobu rekonstrukce. Do budoucna se i nadále počítá se zatravněným prostorem s minigolfem a venkovním sluněním vedle Aquacentra.

Stávající hala funguje v Teplicích od roku 1996, tehdy nahradila sousední starou plaveckou halu s jedním klasickým plaveckým bazénem, která už technicky nevyhovovala.

Za rok hotovo

Rekonstrukce plaveckého areálu přijde na 240 milionů korun, město ji uhradí z rezerv. Stavba začala nyní, hotovo by mělo být na podzim příštího roku.