Biosauna i nový bazén. Velká oprava Klíše je u konce

3. 11. 2015
zdroj: Mladá fronta DNES Severní Čechy Jan Horák
ÚSTÍ NAD LABEM Více než roční rekonstrukce plavecké haly v ústecké části Klíše finišuje. Ještě v listopadu se areál otevře. Původně měly být stavební práce hotové do konce září, ale kvůli nekvalitnímu projektu se termín dokončení opravy posunul. Jedna z největších investic města si vyžádá čtvrt miliardy korun, většinu nákladů pokryjí evropské dotace. „28. listopadu by mělo být slavnostní ukončení stavby a od 29. listopadu má být hala v provozu pro veřejnost,“ sdělil Miroslav Harciník, ředitel Městských služeb, jež halu spravují. Rekonstrukce oficiálně skončila 30. října, ale po předání stavby městu hasiči, hygiena i sdružení osob s omezenou pohyblivostí vznesli požadavky na dodělky nad rámec smlouvy o dílo. Dílčí stavební práce tak stále probíhají, skončit mají ještě příští týden. „Dodavatel se zavázal tyto práce nad rozsah smlouvy o dílo pro objednatele vykonat s termínem dokončení do kolaudace, tedy do 13. listopadu,“ uvedla vedoucí odboru rozvoje města ústeckého magistrátu Eva Šartnerová. Co se v mezidobí od kolaudace do zahájení provozu bude dít? „Je třeba hlavně nasimulovat skutečný provoz plavecké haly a doladit různé šumy, které se v jednotlivých systémech objeví,“ shrnuje vedoucí odboru Šartnerová. Harciník pak poukazuje na to, že zaměstnanci musí projít školením. „Aby se naučili obsluhovat nová technologická zařízení, jako jsou tepelná čerpadla či technologie na úpravu vody,“ uvádí. Městské služby navíc budou muset sehnat různé části mobiliáře, které rekonstrukce nezahrnovala: vybavení fitness, zařízení bufetu či lékárničky. Rekonstrukce, již zajišťovala firma Metrostav, přijde na 253 milionů korun. Valná část prostředků pochází z evropských dotací. „Výbor schválil projektu dotaci ve výši 153,746 milionu korun,“ uvedl mluvčí dotačního úřadu Severozápad Pavel Žinčík. Dotaci by měl úřad proplatit do března 2016. Oprava haly zahrnovala mimo jiné výměnu hlavního bazénu, nové zázemí pro návštěvníky či biosaunu. „Jsem ráda, že obyvatelé Ústí opět mají možnost sportovního vyžití v příjemném prostředí krytého bazénu, vybaveného moderními technologiemi,“ uvedla primátorka Věra Nechybová.