Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

PALMOVKA OPEN PARK zahrnuje pětici budov

21. 6. 2017
zdroj: Stavitel Jiří Kučera
Napsali o nás

Metrostav Development a.s., developer nového administrativního komplexu Palmovka Open Park, představuje podrobnosti a dispozice tří nových budov aktuálně rostoucích v pražské Libni.

Metrostav Development a.s., developer nového administrativního komplexu PalmovkaOpen Park, představuje podrobnosti a dispozice tří nových budov aktuálně rostoucích v pražské Libni. Palmovka Open Park navazuje na již realizované a stoprocentně obsazené projekty Palmovka Park 1 a Palmovka Park 2. Další fáze nabídne 25 500 m2 pronajímatelných ploch v budovách Palmovka Open Park 3, Palmovka Open Park 4 a také v unikátní budově Palmovka Open Park O, revitalizované tovární hale strojírny Horák a Hlava, která je technickou kulturní památkou.

Zatímco dosud tato firma většinu kanceláří stavěla pro sebe, tentokrát prostory nabídne k pronájmu. Dohromady na místě postaví další tři budovy. Ve dvou případech půjde o novostavby, třetí vznikne kompletní rekonstrukcí staré průmyslové haly, která je památkově chráněna.
Díky velkému množství průchodů a zajímavé členitosti prostoru netvoří Palmovka Open Park jednolitý blok, ale celý areál působí přístupně a otevřeně. V tomto duchu jsou koncipovány i vnitřní prostory, které dávají příležitost vlastní realizaci a kreativitě. Flexibilně a efektivně navržené půdorysy jednotlivých pater umožňují každému nájemci přizpůsobit si řešení s využitím aktuálních trendů v zařizování kanceláří.

POSTUPNÉ ROZRŮSTÁNÍ

Palmovka Open Park 3 nabídne sedm podlaží o celkové kancelářské ploše 9672 m2, s proskleným lobby a recepcí. Budova je situována mezi ulicemi Voctářova, Koželužská a Libeňským mostem a bude napojena na industriální objekt POP O. Kompletní hrubá stavba POP 3 bude dokončena na podzim 2017, celý projekt pak v první polovině roku 2018.
Palmovka Open Park 4 poskytne 11 922 m2 kancelářských ploch na sedmi podlažích a 998 m2 ploch pro komerční využití v parteru objektu. Součástí budovy je prosvětlené atrium a střešní terasa se zahradou. Přízemí objektu je součástí otevřeného parteru, který navazuje na nově vytvořený park přiléhající k Libeňskému mostu.
Tyto novostavby doplňuje Palmovka Open Park O, jejíž jádro tvoří revitalizovaná tovární hala strojírny Horák a Hlava. Dochovaná tradiční Štěpánova střecha je připomínkou klasické průmyslové architektury 20. let minulého století. Střešní konstrukce podpírají kovové sloupy a zděné pilíře, které podtrhují výjimečnost celého prostoru. Tato obdélníková a prosvětlená hala s užitným prostorem 1897 m2 tak nabízí prostory například technologickým a start-up firmám, které vyhledávají originální a inspirující pracovní prostředí.

ARCHITEKT DOSTAL PROSTOR

A jak hodnotí projekt jeden z jeho architektů, Jakub Fišer z ateliéru Aulík Fišer Architekti? „Navrhovali jsme nové domy na místo zdánlivě zapomenuté. Respektujeme jeho kvalitu a paměť, vracíme jej však k životu, městu. Myslím, že tím, že se podařilo do navrhované struktury začlenit původní průmyslovou halu a tovární komín, vzniká autentické prostředí, kde se staré potkává s novým. Ostatně – v tomto smyslu je dnes atraktivní celá Libeň. Její čas přichází, nabízí totiž stejný potenciál jako blízké Karlín, Holešovice či Smíchov. Na Palmovce dnes vzniká nová moderní část města, přitom snadno dostupná, v širším centru Prahy. Areál Palmovka Open Park bude, věřím, její nedílnou součástí, “ říká Jakub Fišer.

BREEAM EXCELLENT

Patřičný komfort nájemcům zajistí použití materiálů vysokého standardu, stejně tak využití moderních technologií s dopadem na úsporný provoz budovy. K dispozici budou mít prostorné zelené terasy s wifi připojením a výhledy na Pražský hrad nebo pobytové schody a pítka. Využívat mohou také stojany na kola a šatny k převléknutí či stojany na dobití elektromobilů. Samozřejmostí je dostatečný počet parkovacích míst. Díky těmto aspektům projekt aspiruje na certifikaci BREEAM EXCELLENT, která klade důraz na trvalou udržitelnost, úspornost a šetrnost k životnímu prostředí. Generálním dodavatelem projektu je Metrostav a.s.

AŽ SKONČÍ SOUD

Metrostav Development mimo jiné projevil zájem i o projekt Nové Palmovky, kterou skupina budovala pro radnici Prahy 8. Jelikož se městská část soudí s pražským magistrátem, komu budova patří, není možné ji prodat. Dosud se předpokládalo, že půjde o nové sídlo Prahy 8 či základnu pražské záchranné služby.
Problém byl v tom, že pozemky pod stavbou patřily Praze, a nikoliv městské části. O tom, komu budova patří, by měl letos rozhodnout soud. Celkové náklady na stavbu mají dosáhnout 1,2 miliardy. **

DEVELOPEŘI JSOU ZMATENI Z CHOVÁNÍ MNOHÝCH RADNIC

Děláme nejenom komerční, ale i rezidenční development, mnoho firem s tak širokým spektrem u nás není, říká Ing. Ondřej Buršík, předseda představenstva a generální ředitel Metrostav Development a.s.

* Jaký největší problém vnímáte ve vztahu k českému developmentu?

Největším problémem je neukotvení pravidel pro naší práci a špatná legislativa. Desítky dotčených orgánů státní správy vydávají mnohdy protichůdná stanoviska. Ta jsou nedostatečně odůvodněná a zakládají možnost odvolání a možnost soudních sporů. Souběžně tak musíme řešit varianty, aby z důvodu opakujících se odvolání neskončil projekt u ledu. To vyžaduje zapojení právníků do legislativního procesu. Vznikají tak absurdní situace. Musíme sledovat a kontrolovat rozhodnutí a stanoviska úřadů, aby ony neudělaly chyby. Povolovací proces, který je potřeba pro stavební povolení, tak trvá neskutečně dlouho. Rovněž nás trápí neujasněné vztahy na jednotlivých radnicích. Kupříkladu dostaneme souhlas konkrétní městské části s projektem, pak ale dojde k výměně politické garnitury a najednou nám začnou házet klacky pod nohy. Stalo se nám například, že bez toho, aniž by nás kdokoliv kontaktoval, navrhne radnice na našem pozemku změnu územního plánu s cílem území pro development znehodnotit. Existují i radnice, které jsou a priori proti jakékoli výstavbě.

* Česká republika je na 136. místě ve světě, pokud jde o dobu potřebnou k získání stavebního povolení. Jaké jsou vaše zkušenosti?

To mohu potvrdit. Máme projekty, kde jsme za pět let z důvodu opakovaných odvolání a chyb úřadů nebyli schopní získat ani územní rozhodnutí. Naproti tomu v případě projektu Palmovka Open Park nám proces získání stavebního povolení trval čtyři roky.

* Jste součástí největší tuzemské stavební firmy. Pomáhá vám to nějak?

Je dobře, že za námi stojí kapitálově silná, stabilní a renomovaná společnost. Na druhou stranu při projednání legislativy projektu na úřadech se na nás úředníci a občanské iniciativy více zaměřují, a proto musíme být důslednější.

* Pokud již něco stavíte, tak si vybíráte dodavatele stavby, nebo je pro vás Metrostav první a jedinou volbou?

Není to pouze Metrostav, ale staví pro nás i ostatní společnosti ze Skupiny Metrostav. V dnešní době, kdy je nedostatek zakázek, by bylo špatné, kdybychom postupovali jinak a stavební zakázku dali mimo Skupinu Metrostav. Vzájemná spolupráce při realizaci stavební zakázky je navíc s dodavateli ze Skupiny Metrostav snazší, ať už po stránce finanční, právní či organizační – lépe a rychleji se domluvíme.

* Ziskovost v developmentu je mnohem vyšší než třeba normální stavební zakázka. Oceňuje to vedení Skupiny Metrostav?

Takový je development, ziskovost je sice v průměru vyšší, ale zase pracujeme s daleko větším rizikem. Naše výsledky odpovídají tomu, že se developmentu dnes obecně daří. V současné době ale řešíme jeden problém: Podařilo se nám vyprodat zásobu bytů v bytových projektech, naštěstí nás drží komerční projekt Palmovka Open Park a akviziční činnost nových projektů s platnou legislativou. Do konce roku začneme například stavět a prodávat na Praze 4 nedaleko BB Centra bytový projekt se 76 byty. Jde ale o ojedinělý projekt. Další budou následovat v závislosti na vývoji projednávání legislativy v průběhu následujících dvou let.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav