Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Objem veřejných zakázek vzrostl o polovinu

15. 7. 2017
zdroj: tyden.cz Česko ČTK
Napsali o nás

Veřejní investoři v prvním pololetí zadali stavebním firmám 2680 zakázek za 58 miliard korun. Jejich hodnota meziročně vzrostla zhruba o polovinu, počet se zvýšil o třetinu.

Veřejní investoři v prvním pololetí zadali stavebním firmám 2680 zakázek za 58 miliard korun. Jejich hodnota meziročně vzrostla zhruba o polovinu, počet se zvýšil o třetinu. Vyplývá to z údajů, které poskytla inženýrská společnost ÚRS Praha. Šest zakázek překročilo miliardu korun. Největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR s 9,4 miliardy korun.

"Růst hodnoty zadaných zakázek signalizuje oživení stavebnictví a růst stavební produkce pro veřejný sektor ve druhé polovině letošního roku a zejména v roce 2018. Příznivé výsledky jsou však ovlivněné i nízkou srovnávací základnou v prvním pololetí loňského roku. Očekávaný růst stavební poptávky musí potvrdit až výsledky dalších měsíců," uvedla ředitelka úseku inženýrské činnosti ÚRS Praha Petra Lupíšková Coufalová. V prvním pololetí roku 2015 veřejní investoři zadali stavební zakázky za 59,1 miliardy korun, v roce 2014 za 65 miliard.

Hodnota zakázek na pozemní stavby meziročně vzrostla o 47,7 procenta na 16,6 miliardy korun, na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, o 53 procent na 41,4 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky byla 21,7 milionu korun, o necelou pětinu více než byl průměr za loňský rok.

Největší zakázkou byla rekonstrukce rozvodny Kočín u jaderné elektrárny Temelín za 3,56 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje. Následovala stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas. Třetí v pořadí podle hodnoty byla rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze za 1,27 miliardy korun pro společnosti Hochtief, Strabag Rail a Avers. Dále šlo o rekonstrukci budovy Státní opery v Praze pro společnost Hochtief za 1,04 miliardy korun, modernizaci dálnice D1 v úseku Hořice - Koberovice pro firmy Eurovia a Colas za 1,02 miliardy korun a úseku D1 mezi Ostředkem a Šternovem pro sdružení Hochtief a Beton Technik za 1,01 miliardy korun. V celém loňském roce bylo miliardových zakázek sedm.

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo v prvním pololetí 880 firem. Největší objem patřil společnosti Metrostav, které veřejná správa zadala 30 zakázek za 1,46 miliardy korun. U dalších 17 tendrů za 3,33 miliardy korun bude mít podíl díky účasti ve sdružení s jinými firmami.

Po Ředitelství silnic a dálnic zadaly největší objem zakázek Správa železniční dopravní cesty (6,7 miliardy korun), ČEPS (4,6 miliardy korun), město Brno (1,1 miliardy korun) a Národní divadlo v Praze s jednou miliardou korun.

Nejvyšší objem veřejných zakázek byl zadán v Moravskoslezském kraji (7,5 miliardy korun), následovaly Praha (7,4 miliardy korun) a Jihočeský kraj (7,1 miliardy korun). Naopak na Liberecký kraj připadlo 1,5 miliardy korun.

Zvýšení objemu i počtu zadaných zakázek by se podle analytiků mohlo projevit na zlepšení výkonu českého stavebnictví, které loni meziročně kleslo o 5,9 procenta. Podle údajů Českého statistického úřadu stavebnictví letos do konce května meziročně vzrostlo o dvě procenta.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav