• Úvod
  • Pro média

Razicí stroj dokončí první tubus tunelu, slavnost budeme vysílat živě

9. 6. 2016
zdroj: plzen.iDNES.cz Plzeň / Plzeň - zprávy iDNES.cz, Petra Petříková, MF DNES, Petr Ježek
Razicí stroj Viktorie, který pod vrchem Chlum u Plzně buduje nejdelší železniční tunel v Česku, v sobotu definitivně dokončí první z dvojice tubusů. Slavnostní prorážku můžete od deseti hodin sledovat v přímém přenosu na iDNES.cz. Aby mohli lidé tento výjimečný okamžik sledovat na vlastní oči, uskuteční se v sobotu na staveništi od deseti do šestnácti hodin Den otevřených dveří. Právě během něj razicí štít o průměru téměř deseti metrů dokončí poslední metry jižního tubusu, který je dlouhý 4 150 metrů. Podle předpokladů by se měla celá razicí hlava z horniny vynořit během dopoledne. Přímo k ní se však návštěvníci nedostanou ani poté, co se zastaví. Z bezpečnostních důvodu pro ně budou vyhrazeny zóny, odkud si budou moci zařízení prohlédnout. Dotazy přihlížejících zodpoví zástupci stavbařů. „Doporučujeme, aby návštěvníci co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu, není tu mnoho místa na parkování,“ radí Vojtěch Kostiha z Metrostavu. Nejjednodušší cesta k portálu vede od konečné zastávky trolejbusové linky číslo 16 na Zábělské třídě. Z ní stačí zahnout do ulice U Panského dvora, která vede až k portálu. Od konečné je to asi 600 metrů. Stavbaři očekávají, že stejně jako loni před začátkem ražby přijdou tisíce lidí. V příštím týdnu začnou technici razicí hlavu rozebírat a převezou ji k portálu u Kyšic. Ražba druhého tunelového tubusu začne na podzim. Železniční tunel, který bude dlouhý více než čtyři kilometry, má stát zhruba dvě miliardy korun. Stane se součástí čtrnáctikilometrového koridoru mezi Plzní a Rokycany za čtyři miliardy korun. Nová železnice na této trase zkrátí jízdu vlaků asi o devět minut, soupravy tu budou moci jezdit rychlostí 120 až 160 kilometrů v hodině.