Pražské třídě vtiskne IGY novou tvář

19. 4. 2016
zdroj: Českobudějovický deník Jižní Čechy (mat)
České Budějovice – V moderní evropský bulvár se začne měnit frekventovaná Pražská třída v Českých Budějovicích. Základem proměny bude rekonstrukce a přístavba IGY Centra, které kromě modernějšího pláště nabídne i méně tradiční prvek – obchodní pasáž, pod níž budou projíždět auta. Nové IGY se totiž „rozkročí“ přes Pekárenskou ulici, která se s Pražskou třídou kříží. Obě budovy současného centra, tedy tu současnou i tu, která zde vyroste, propojí dvě zastřešené chodby přes Pekárenskou. Podle zástupce developerské společnosti CPI Tomáše Salajky budou nadchody v takové výšce, že pod nimi projedou i vozy MHD. Martin Plch ze společnosti Metrostav, která IGY zmodernizuje, požádal obyvatele i návštěvníky Budějovic o trpělivost. Stavba se totiž neobejde bez dílčích omezení pro chodce i motoristy. Už teď je například jisté, že při budování zmíněných nadchodů bude nutná uzavírka Pekárenské ulice. Primátor Budějovic Jiří Svoboda ocenil, že investor vloží peníze do modernizace Pražské třídy. Podle primátora jde o další počin směřující k oživení této části města. Nedávno naproti IGY otevřela Jednota zmodernizované obchodní a administrativní centrum Družba, město se usiluje o revitalizaci prostranství mezi IGY a Družbou. *** 17 kinosálů Součástí modernějšího IGY Centra bude také nové multikino s devíti sály. Spolu se Cinestarem, který je v provozu čtrnáct let, tak Budějovice budou mít 17 moderních kinosálů. „To je velká porce,“ říká manažerka Cinestaru Svatava Kopečková. „Městu to přeji, diváci budou mít z čeho vybírat, ale pro obě kina to znamená, že se budou muset hodně snažit, aby byla výdělečná,“ doplnila Svatava Kopečková.