Razicí štít nabírá další zpoždění

19. 4. 2016
zdroj: Plzeňský deník PAVEL KORELUS
Viktorie pod Chlumem postupuje pomaleji než se čekalo, konec ražby má nový termín Plzeň – Nejdříve březen, pak polovina dubna, teď snad polovina června. Finiš ražby prvního tubusu železničního tunelu Ejpovice, který bude po dokončení nejdelší v republice, stavbaři opět odložili. Razicí štít Viktorie se totiž musí prokousávat stále náročnějším terénem. Tubus bude dlouhý 4,1 kilometru, razit se začal u Kyšic a vyústí na plzeňské straně vrchu Chlum, kde je už nějakou dobu připraven tunelový portál. Viktorii zbývá vyrazit méně než sedm stovek metrů, nicméně skálu v této poslední fázi tvoří velmi tvrdé spility, které obrušují její řezné nástroje. „Řezné hlavy se teď musí vyměňovat překvapivě dvakrát častěji, než se plánovalo. V té hornině je ruda, která nám ztěžuje postupy,“ hlásí mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. V současnosti stavbaři termín, kdy se štít zpod Chlumu vynoří, stanovili na první dva dubnové týdny – o tři měsíce později oproti původním odhadům. „Pokud ovšem nenastanou nějaké poruchy na stroji,“ upozorňuje Kostiha a dodává, že na samotný závěr ražby chystá firma akci pro veřejnost, protože čeká, že o Viktorii bude podobný zájem jako při dni otevřených dveří, který se konal těsně předtím, než začala hloubit. Viktorii potom bude čekat demontáž a přeprava zpátky ke Kyšicím, kde začne razit druhý tubus. Celý tunel by měl být hotový na začátku příštího roku, během kterého by se tunelem měly projet první vlaky. Stavba vyjde na téměř dvě miliardy korun a trať mezi Plzní a Prahou se díky novému tunelu zkrátí o šest kilometrů. více na str. 4 Potíže Viktorie prosinec 2015 – ražbu znepříjemňuje spodní voda, která se valí do tunelu únor 2016 – razicí štít Viktorie stojí, stavbaři ho přestrojují na hard rock režim, který si má poradit s nejtvrdší skálou a vynořit se z ní v půli března březen 2016 – původní termín konce ražby se posouvá na duben, skála je tvrdší než se čekalo duben 2016 – skála stavbaře stále trápí, novým termínem jsou první dva červnové týdny