Razicí štít Viktorie vyjede z tunelu příští týden

1. 6. 2016
zdroj: Mladá fronta DNES Kraj Plzeňský (pek)
Raziči nejdelšího železničního tunelu v České republice spočítali, že v sobotu 11. června dokončí štít Viktorie pod Chlumem na okraji Plzně první tubus. „Protože zájem veřejnosti o tunel je po celou dobu velký, spojíme slavnostní proražení jižního tubusu se dnem otevřených dveří. Poslední metry ražby budou moci lidé sledovat z bezpečné vzdálenosti,“ řekl včera mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Den otevřených dveří je plánovaný na dobu mezi 10. a 16. hodinou. V těchto dnech je štít v podzemí přibližně na hranici lesa a pole za plzeňským portálem. Zajímavostí ražby 4150 metrů dlouhé tunelové roury je, že štít se na světle objeví nadvakrát. Nejprve v týdnu vykoukne jen vršek jeho razící hlavy, pak bude muset zdolat ještě 70 metrů v takzvané lavici, tedy v již částečně odtěženém prostoru před provizorní stěnou portálu.