• Úvod
  • Pro média

Bazén v Nové Pace se před začátkem prázdnin rozšíří o venkovní část

6. 6. 2016
zdroj: ČRo - hradec.cz zpravy Tomáš Lörincz
Bazén v Nové Pace funguje sice teprve půl roku, ale už teď se může chlubit vysokou návštěvností. Čísla jsou jasná a mluví o pětatřiceti tisících vstupů. To je na devítitisícové město hodně zajímavá statistika, která v létě zřejmě ještě poroste. Radnice coby investor a majitel totiž do začátku prázdnin zprovozní první část venkovního areálu. S mikrofonem jsme se byli na kontrolním dnu přesvědčit, v jaké fázi jsou přípravy na otevření. Bazén v Nové Pace se rozšíří. Klikni!Co všechno kontrolní den dva týdny před předáním bazénu zadavateli obnáší? Ve zkratce to popsal místostarosta Pavel Bouchner ze sdružení Sportovci pro Novou Paku, který kontrolní dny absolvuje pravidelně: „Sejdeme se tam my, sejde se náš stavební dozor, sejde se stavitel, tedy firma Metrostav. Na kontrolní den chodí i vedoucí bazénu a hlavní plavčík. Zhodnotíme uplynulý týden, co se změnilo, na jaké problémy narazila stavba a na jaké problémy narážíme my."V Nové Pace chyběl bazén, místní voliči si jej přáli - a tak ho mají Překontrolovat bylo třeba hodně věcí - bazén je podle Pavla Bouchnera složitá stavba s řadou technologií, které bude potřeba zkoušet i za provozu. A je tu i hodně drobností, které během kontrolního dne nezůstaly opomenuty.„Potřebujeme ještě dodělat brodítka, zábradlí kolem prodítek. Potřebujeme dodělat dlažbu aby bylo vše čisté. Potřebujeme také oplocení, nejméně 180 cm vysoké, aby se zabezpečil prostor od zbývajícího staveniště. Dodělávají se terénní úpravy, tedy nějaká zeleň a keříčky," říká Pavel Bouchner.Vedoucí bazénu Jiří Petr měl tentokrát až nečekaně volné pondělní odpoledne - aspoň tedy v souvislosti s běžnou rutinou. Kontrolní den byl totiž hodně rychlý: „Dnes byl tedy kupodivu takový kratší. Běžně to máme od 9. hodin až do 16. či 17. hodin."Takzvaný dojezdový bazén už je napuštěný, poblíž už se zelenají i osazené rostlinky, a tak zbývá už jen doladit detaily.A podle Jiřího Petra vodu i přes příjemné počasí ještě trošku přihřát: „Zatím nehřejeme. Máme to jen tak na přírodní teplotu. Protože teď čekáme jak dopadnou odběry vzorků, následně prohlídka hygieny. A přihřejeme to až těsně před otevřením. A bude vodu dohřívat na nějakých 24 stupňů. Dnes má asi 17 až 18 stupňů. Takže je to dobré."Napuštěné bazény a všechno vyleštěné. Zbývá rozevřít slunečníky a vytáhnout roletu na pokladně V Náchodě se letní koupaliště na zimu nevypouští. A víte proč? Regenerace sídliště a zprovoznění zchátralého areálu koupaliště. To jsou priority Hostinného Unikátní jezero v Adršpašských skalách láká ke koupání. To je v něm však zakázané Mapa koupališť: Kde je voda dlouhodobě čistá, a kde hygienici nejčastěji nacházejí problémy