• Úvod
  • Pro média

Téměř dva a půl tisíce kilometru okolo Česka na kole za 111 hodin!

8. 8. 2016
zdroj: Ústecký deník Sport/Ústecký kraj
Během uplynulého týdne se Českem prohnal nejdelší cyklistický maraton u nás. Trasu téměř dva a půl tisíce kilometrů muselo zdolat tři sta cyklistů ve smíšených týmech. Metrostav handy cyklo maraton jedou totiž společně zdraví a handicapovaní! Pravidla jsou v celku jednouchá. Dostanete třiatřicet povinných průjezdních bodů a musíte je zdolat v limitu 111 hodin. Z Prahy přes Bratislavu zpět do Prahy, okolo Česka. Nic víc nic míň. Metrostav handy cyklo maraton, čtvrtý ročník unikátního projektu na podporu integrace handicapovaných do společnosti, odstartoval v pondělí 2. srpna v jednu hodinu odpoledne. Patronem projektu se stal nejúspěšnější paracyklista všech dob Jiří Ježek, který dřívější ročník sám absolvoval v barvách týmu Městská část Praha 6. Profesionálními sportovci se handy cyko maraton zvaný také „stojedenáctka“ jen hemží, ale pořád je zde většina obyčejných hobby sportovců. „Naším cílem je propojovat lidi, vytrhávat je z malých, uzavřených skupin a vracet je do té jedné, velké, kde v tom jedeme všichni společně,“ říká autor závodu, Heřman Volf, který sám již deset let sedí na vozíku. V maratonu tak společně soutěží handicapovaní a zdraví, muži a ženy, junioři a senioři, profesionálové a hobíci. Sport je pro všechny, hlásá organizátor, nezisková organizace Cesta za snem. Projekt, který před čtyřmi roky začínal s hrstkou nadšenců, minulé pondělí zaplnil celé Hradčanské náměstí. Po boku zdravých vozíčkáři na handbicích, nevidomí na tandemových kolech, amputáři nebo lidé po mozkové obrně na tříkolkách tricykl. Do projektu se zapojilo všech čtrnáct krajů České republiky a konal se pod záštitou hejtmanů a primátorky hlavního města. Povinnými průjezdními body se tak staly významná místa reprezentující kraj a místo reprezentující sport, s odkazem na olympijské hry v RIO 2016. „Objeli jsme desítky měst a budili rozruch. Lidé se kolem podivných cyklistů šlapajících rukama, nebo třeba jen jednou nohou shlukovali a ptali se. Nejčastěji na to, jak můžou pomoci, jestli máme účet, kde by nám poslali peníze. Někdy to trvalo, než pochopili, že my nedarujeme peníze, nejsme nadační fond, my darujeme zážitky, nové zkušenosti, kamarády a motivaci žít aktivně a nebát se plnit si sny. Peníze jsou jistě důležité, my ale chceme dosypávat také na druhou misku vah, symbolicky nakopávat, aktivovat, dodávat sebedůvěru a chuť naplno žít,“ říká jednatel organizace Cesta za snem Tomáš Pchálek. Cílem nejdelšího štafetového cyklo závodu u nás tedy není vyhrát, ale zažít a podpořit. Ti, kdo jedou, ukazují cestu. Pohár absolutního vítěze, který vyrobil tým z jabloneckých skláren Preciosa, tak nezískává tým s nejrychlejším časem v cíli, ale tým, který nejlépe pracoval s poselstvím závodu. Stejnou medaili tak v Metrostav handy cyklo maratonu získávají členové prvního i posledního týmu. Slavnostní ceremoniál byl tradičně uspořádán za podpory městské části Praha 6 a starosty Ondřeje Koláře v Dejvicích, symbolicky na Vítězném náměstí. Pod cílovou bránu přišly cyklistům blahopřát a slavit stovky lidí včetně primátorky hlavního města Adriany Krnáčové nebo zástupce hlavního partnera Nadace ČEZ Daniela Nováka. Podporu projektu vyjádřil také zástupce generálního partnera pan Jiří Bělohlav, prezident skupiny Metrostav. Na závěr byl cyklistům i návštěvníkům dárkem koncert skupiny Support Lesbiens. Více informací o unikátním sportovně integračním projektu najdete na http://www.cestazasnem.cz