Rekonstrukce Národního muzea se protáhne

2. 10. 2016
zdroj: E15 Praha Daniel Novák
Národní muzeum požádalo stavební úřad Prahy 1 o prodloužení termínu probíhající opravy hlavní budovy do konce roku 2019. Původně se přitom počítalo s ukončením stavby o rok dřív. Plánovaný termín dokončení stavby v roce 2018 je důležitý. Muzeum chce totiž v novém hávu oslavit sto let od založení Československa, dvě stě let od svého vzniku a připomenout si události roku 1968. „Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou, rozsáhlou a složitou rekonstrukci historického objektu, a to se značným objemem stavebních a restaurátorských prací, nelze v současné době dílčí přesah dokončovacích prací do roku 2019 zcela vyloučit,“ řekl deníku E15 generální ředitel muzea Michal Lukeš. Zároveň ale dodal, že je to jen rezerva pro případné komplikace, které však zatím nenastaly. Instituce stále počítá s tím, že na podzim 2018 bude moci otevřít. Projekt pod taktovkou konsorcia stavebních firem Metrostav, Průmstav a Imos Brno má stát 1,6 miliardy korun. Dalších téměř půl miliardy spolknou nové expozice. „Rozpočet rekonstrukce je po sedmnácti měsících od zahájení rekonstrukce překročen o dva miliony korun, to je o 0,15 procenta ceny díla. Zanedbatelné překročení bylo způsobeno zadáním dodatečných prací, jejichž potřeba vznikla v důsledku nepředvídatelných okolností zjištěných v průběhu stavby,“ dodal šéf Národního muzea. Stavbaři totiž neočekávaně objevili v konstrukcích například zdraví škodlivý azbest nebo korkolit.