VELKÉ STAVEBNÍ FIRMY ZATÍM NEPLÁNUJÍ PROPOUŠTĚNÍ

13. 10. 2016
zdroj: Stavitel Události
Velké stavební firmy v ČR i přes krizi v oboru zatím nesáhly k propouštění a v blízké době takový krok ani neplánují. Některé z nich však očekávají další pokles tržeb. Vyplývá to z ankety mezi společnostmi s ročním obratem aspoň pět miliard korun. Některé firmy se snaží nahrazovat výpadek velkých zakázek menšími stavbami, firma Metrostav naopak přesouvá svoje aktivity do zahraničí. Na trhu se navíc začíná opakovat situace z krize po roce 2008, kdy stavební firmy vstupují do veřejných zakázek s podnákladovými cenami. Podle odhadu stavbařů po roce 2008 sektor opustilo zhruba 50 000 zaměstnanců. „Skupina Metrostav má přibližně 5000 zaměstnanců. Společnost Metrostav jich má asi 2800 a toto číslo kolísá v rozsahu plus minus 30 zaměstnanců. Z našeho pohledu tak jde spíše o odchylku než skutečné kolísání,“ uvedl generální ředitel Pavel Pilát a dodal: „Ovšem je nutno zdůraznit, že vzhledem k absenci nebo nepřipravenosti velkých projektů v České republice, zejména v oblasti infrastruktury, se i nadále mění struktura našich výkonů ve prospěch zahraničních zakázek. Nyní máme asi třetinu výkonů a zisku ze zahraničních projektů.“ Firma Eurovia zatím eviduje meziroční pokles výkonů zhruba o pětinu a ani zásobník zakázek na další období nevykazuje povzbudivé hodnoty. „Bohužel, tento vývoj jsme očekávali. Paradoxně nikoliv kvůli nedostatku financí na výstavbu, ale vzhledem k vývoji kolem EIA, mnoho staveb nemá dořešené majetkové poměry, náběh projektování staveb je stále pomalý," sdělila Štočková. Investiční výstavba v ČR je podle ní paralyzovaná a pozvolné zlepšení lze čekat zhruba do tří let. V současné době Eurovia pracuje ve větší míře v regionech, opravuje místní komunikace, pracuje na železnici. Nedostatek velkých zakázek potvrdil i Strabag. „Snažíme se menší množství zakázek v segmentu velkých infrastrukturních projektů kompenzovat menšími stavbami. Vzhledem k tomu, že máme své pobočky rozmístěné po celém území republiky, byli jsme schopni na tuto situa ci reagovat jak z hlediska personálních, tak i výrobních kapacit," řekla mluvčí společnosti Edita Novotná. Zhruba o pětinu nižší tržby než loni očekává rovněž Swietelsky. Podle bývalého jednatele Petra Čížka firma doufá, že se zakázky podobně jako v minulých letech objeví ke konci roku. „Utěšujeme se i tím, že od října začal platit nový zákon o veřejných zakázkách. A protože k němu ještě neexistovaly žádné vysvětlivky, většina firem se snažila ještě v září vypsat to, co měly připravené. Aby se to soutěžilo ještě podle starého zákona,“ uvedl Čížek. Na trhu se podle něj začaly znovu objevovat praktiky z doby po začátku krize po roce 2008, kdy firmy ve veřejných zakázkách podávaly nabídky hluboko pod projektovými a nákladovými cenami. Také Swietelsky se snaží nepropouštět.