Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Výměna mostu zastaví na dva měsíce vlaky do Benešova

20. 7. 2017
zdroj: Děčínský deník Děčínsko / Region ALEXANDR VANŽURA
Napsali o nás

Správa železnice plánuje výluku od začátku září do konce října.

Děčín – Do dalších rozsáhlých oprav na trati mezi Děčínem a Františkovem nad Ploučnicí se pouští Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Jednou z nejviditelnějších částí bude výměna mostu přes Ploučnici na Starém Městě.

DVA MĚSÍCE BEZ VLAKŮ DO BENEŠOVA

„Ve své podstatě se nejedná o železniční most, ale o provizorní mostní konstrukci.

Ta sloužila téměř čtyřicet let,“ říká o opravě železničního přemostění Ploučnice na Starém Městě mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

            Železničáři tak nechají vyměnit obě mostní konstrukce a železniční svršek. Poslední velkou opravou mostu byla právě výměna starého mostu za mostní provizorium v roce 1978, před šest lety pak při odstraňování povodňových škod SŽDC opravila spodní část mostu.

            Kvůli takto rozsáhlým opravám nebudou od 1. září do konce října jezdit mezi Děčínem a Františkovem nad Ploučnicí vlaky. Místo nich budou cestující vozit autobusy.

            Oprav ale během dvou podzimních měsíců bude na této trati mnohem více.

            „Současně s přestavbou mostu ale v této výluce budou probíhat i další práce na trati. Například oprava mostu ve Františkově nebo modernizace zabezpečovacího zařízení ve stanici Benešov,“ přibližuje další opravy Illiaš.

            Opravy provede firma Metrostav. SŽDC budou stát téměř 25 milionů korun.

Po skončení oprav by podle Illiaše měla klesnout hlučnost vlaků projíždějících po mostě, ty budou navíc moct jezdit rychleji.

V současnosti je totiž na mostech a jejich okolí trvale snížená rychlost.

PODÉL ŘEKY NEPROJEDOU NEPROJECYKLISTÉ NEPROJESamotné ANI CYKLISTÉ práce na výměně mostu začnou na začátku září, ale již nyní probíhají v okolí mostu přípravné práce.

            Oprava mostu tak nebude mít dopad jen na cestující vlakem. Vzhledem k tomu, že pod mostem vedle cyklostezka Ploučnice, omezí i cyklisty.

            „Od 25. července do konce října čeká cyklisty a pěší omezení na cyklostezce Ploučnice. Jedná se o část stezky a lávku u areálu firmy Dempra – Jan Vrabec.

Objízdná trasa povede po ulici Březová přes Bechlejovice do Březin,“ popisuje cyklistickou objížďku mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

JINÉ PROVIZORIUM UŽ DOSLOUŽILO

Pro SŽDC to není první výměna mostního provizoria na této trati. Ta předchozí byla mnohem více viditelná. Správa železnic totiž nechala vyměnit most přes Labe mezi hlavním a východním nádražím.

            Jeho výměnu ale přibrzdily v roce 2013 velké červnové povodně, které pobořily pomocné konstrukce.

Na těch měl být během léta nad řeku vysunut nový most.

            I kvůli povodním se tak vlaky přes Labe znovu rozjely s přibližně dvouměsíčním zpožděním oproti původnímu plánu.

            Pro dopravu v Děčíně je tento most nenahraditelný, během povodní v roce 2002 byl jedinou spojnicí pro veřejnou dopravu ve městě.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav