Národní muzeum má na opravu o rok víc

10. 11. 2016
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy Petr Janiš
Historická budova Národního muzea v Praze má být opravena v roce 2018, některé práce však nyní byly nově povoleny do konce roku 2019. Ředitel muzea Michal Lukeš však stále počítá s původním termínem. Stavební úřad Prahy 1 do konce roku 2019 prodloužil lhůtu pro celkové stavební úpravy v jednotlivých podlažích muzea a pro realizaci přístaveb, které by sloužily rovněž jako výstavní a společenské prostory. Jde také o anglický dvorek s bočním vstupním schodištěm a opěrnou zdí. Rozhodl o tom v říjnu vedoucí odboru výstavby Prahy 1 Oldřich Dajbych. Lukeš Právu sdělil, že termín rekonstrukce je stále stanoven do konce října 2018, stavbaři se ve smlouvě zavázali provést práce za 42 měsíců. „S tímto termínem stále počítáme a děláme vše pro to, aby v roce 2018 byla stavba dokončena a v Národním muzeu mohly proběhnout akce k oslavám 100 let vzniku ČSR, připomenutí událostí roku 1968 a 200 let od založení muzea,“ uvedl Lukeš. Problém, který bylo potřeba vyřešit, podle ředitele spočíval ve znění stavebního povolení. To mluvilo pouze o dvou letech stavby, tedy o dokončení v srpnu 2016. Kde se tedy vzal rok 2019? Má být pojistkou pro případné nepředvídatelné okolnosti. „Nejedná se tedy o prodloužení termínu stavby, pouze si děláme rezervu pro případné komplikace, které ovšem zatím nenastaly, a doufáme, že ani nenastanou,“ doplnil Lukeš. „Pokud bychom termín nestíhali, budeme první, kteří to začnou veřejně komunikovat a vysvětlovat,“ uvedl ředitel. Komplikací mohlo být napadení výsledku architektonické soutěže na expozice muzea, o čemž musel rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Porota za vítěze vybrala návrh Sdružení SGL projekt a Boris Micka Associates. Námitky proti tomu a proti průběhu soutěže antimonopolní úřad v první instanci podle Národního muzea rovněž v říjnu v plném rozsahu zamítl. Lukeš odmítl souvislost s prodloužením lhůty stavby. Výsledek architektonické soutěže napadly čtyři týmy tvůrců z 25, které se účastnily 1. kola. Nesouhlasily s prací poroty a namítaly, že vítězný návrh porušil zadání soutěže a že z ní měl být vyloučen. Podle nich historickou budovu i bývalé Federální shromáždění využil jen jako tzv. black box, zaslepí všechna okna a využívá světlo jen zevnitř expozic. Proti zamítnutí námitek první instancí antimonopolního úřadu podávají stěžovatelé rozklad. Přesto by už v říjnu 2018 návštěvníci měli mít v historické budově podle ředitele možnost vidět po znovuotevření výstavu s pracovním názvem Česko-slovenská. Historická budova by měla být po generální rekonstrukci otevřena, ač nebudou zpřístupněny všechny plánované expozice. Historická budova je uzavřena od července roku 2011. Zakázku na opravu za více než 1,6 miliardy korun získalo sdružení M-P-I Národní muzeum, které vytvořily firmy Metrostav, Průmstav a Imos Brno.