Na Palmovce vyrůstá kancelářský komplex

28. 5. 2017
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy (cie)

PRAHA – Tři nové budovy vyrůstají v sousedství Libeňského mostu. Metrostav Development na místě buduje administrativní komplex Palmovka Open Park. Projekt počítá i s revitalizací tovární haly strojírny Horák a Hlava, která je na seznamu technické kulturní památky. Stavební práce by měly skončit v první polovině příštího roku.

Novostavby doplňuje Palmovka Open Park O, jejíž jádro tvoří historická tovární hala, jež vyrostla ve 30. letech 20. století. V továrně se vyráběly specializované zvedací stroje a vozidla, během 2. světové války sloužila pro válečné účely. Po roce 1948 byla firma znárodněna a stala se součástí strojírny ČeskomoravskáKolben-Daněk.
Památkou se před čtyřmi lety stala i díky dochované tradiční Štěpánově střeše, která je připomínkou klasické průmyslové architektury 20. let minulého století. Střešní konstrukce podpírají kovové sloupy a zděné pilíře, které podtrhují výjimečnost celého prostoru. Tato obdélníková a prosvětlená hala nově nabídne prostory například technologickým a start-up firmám, které vyhledávají originální a inspirující pracovní prostředí.
„Navrhovali jsme nové domy na zdánlivě zapomenuté místo. Respektujeme jeho kvalitu a paměť, vracíme jej k životu, městu. Myslím, že tím, že se podařilo do navrhované struktury začlenit původní průmyslovou halu a tovární komín, vzniká autentické prostředí, kde se staré potkává s novým,“ říká Jakub Fišer z ateliéru Aulík s tím, že Palmovka nabízí stejný potenciál jako Karlín, Holešovice či Smíchov.