Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Porušil zákaz a boural. Účet? Už 16 milionů

30. 5. 2017
zdroj: Šumperský a jesenický deník HANA KUBOVÁ
Napsali o nás

Částka za poškození asfaltu trojnásobně překonala odhad

Červenohorské sedlo – Na šestnáct milionů korun je vyčíslená škoda, kterou minulý týden napáchal řidič kamionu na opravované silnici přes Červenohorské sedlo. Původní odhad přitom počítal „jen“ s šesti miliony. „Č ástka se během vyšetřování podstatně zvedla, věc zatím uzavřena není,“ uvedla mluvčí policie Ivana Paroulková.
Nehoda kamionu, kterému vytekla nafta z proražené nádrže na nově položený asfalt na Červenohorském sedle, zkomplikovala finišující rekonstrukci. Znečištěný úsek vozovky totiž nyní musejí dělníci vyfrézovat a znovu položit. Termín otevření opravené silnice je přitom už 10. června.
„Investor, Ředitelství silnic a dálnic, stejně jako zhotovitel, firma Metrostav, vyčíslují zejména potenciální škody. Existuje totiž riziko nesplnění termínu předání hotové stavby, z čehož mohou plynout smluvní pokuty,“ uvedl Vojtěch Kostiha, mluvčí společnosti Metrostav. Mezi investorem a dodavatelskou firmou nyní běží intenzivní jednání a dělá se vše pro to, aby stavbaři předali dílo včas.
„K dnešnímu dni nemáme informaci o tom, že by se mělo odložit uvedení stavby do provozu od 10. června,“ sdělil šéf olomouckého Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Řidič kamionu s polskou poznávací značkou vjel do uzavřeného úseku silnice ve směru od Jeseníku ve středu 24. května, přičemž nerespektoval zákazové značky. Když dojel k místu, kde se zrovna pracovalo na pokládce povrchu, začal se otáčet. Narazil do válce, který poškodil. Při střetu se prorazila i palivová nádrž kamionu.
Vůz pak zamířil zpátky směrem na Jeseník, jenže z děravé nádrže tekla nafta na čerstvě položený asfalt. Policisté vůz zastavili až v Bělé pod Pradědem. Na místě zasahovali také hasiči, kteří jímali vytékající palivo, museli také ucpat kanalizaci a znečištěné úseky silnice zasypat sorbentem.
Řidič kamionu zatím zaplatil blokovou pokutu za porušení vjezdu do zákazu. Další jeho jednání policisté prozatím řeší jako škodní událost. Podklady pak dostanou pojišťovny, které budou rozhodovat o náhradě škody.
Rekonstrukce zhruba osmikilometrového úseku silnice první třídy z Koutů nad Desnou na sedlo pokračuje třetím rokem. Přijde na čtvrt miliardy korun.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav