Prezident pogratuloval vítězům Národních cen

29. 11. 2016
zdroj: E15 Měsíc kvality Michal Král
Asi bychom v České republice těžko hledali důstojnější prostory, než je Španělský sál Pražského hradu. A zcela jistě bychom u nás nenašli prestižnější ocenění, než jsou Národní ceny kvality ČR a Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. A právě Španělský sál a Národní ceny se v úterý 22. listopadu spojily a vytvořily důstojnou atmosféru předávání ocenění nejlepším českým firmám a organizacím. Národní ceny kvality jsou považovány za nejprestižnější ocenění, jaké může firma získat. Jsou udělovány ve více než 80 zemích světa podle stejných pravidel a jsou nástrojem k dosahování vynikajících výsledků. Managementu poskytuje hodnocení v Národních cenách kvality neocenitelnou zpětnou vazbu a umožňuje nastoupit cestu trvalého zlepšování. V letošním ročníku si vítězství v Národní ceně kvality ČR a osobní gratulaci od prezidenta Miloše Zemana odnesla společnost MIELE TECHNIKA. Z rukou předsedy Senátu Milana Štěcha si pak druhé ocenění – Excelentní organizace – převzala společnost KAUFLAND. „Naše ekonomika je silně proexportně orientovaná, proto vítám příležitost porovnat výsledky našich firem s nejlepší světovou konkurencí. Národní ceny kvality nejenže právě takové porovnání umožňují, ale jsou i nástrojem pro zavedení trvalého zlepšování a pro efektivní využívání zahraničních zkušeností. Proto podporuji zapojení našich podniků do programu národních cen a věřím, že to povede k dalšímu zvyšování konkurenceschopnosti a úspěšnosti naší produkce na světových trzích,” řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Veřejný sektor Národní ceny kvality se ovšem udělovaly i ve veřejném sektoru. Vítězství v Programu Excelence předal INSTITUTU OCHRANY OBYVATELFoto STVA LÁZNÍ BOHDANEČ premiér Bohuslav Sobotka. V hodnocení podle modelu CAF si palmu vítězství odnesla STŘEDNÍ ŠKOLA BRNO, CHARBULOVA. Národní ceny kvality ČR se významně liší od kteréhokoli jiného ocenění. V hodnocení využívají Model Excelence EFQM, který nejen dokáže objektivně porovnat firmy různých oborů a velikostí, ale je i silným manažerským nástrojem. Slouží k systematickému a trvalému přezkoumávání kvality organizace a to od vedení, přes strategická rozhodnutí, zaměstnance a financování až po klíčové výsledky. Zjednodušeně řečeno, Národní ceny kvality nejen zhodnotí, v jakém stavu se firma či organizace nachází, ale současně ukážou cestu ke zlepšování a dalšímu růstu. K prestižnímu ocenění Národní cenou kvality ČR a mezinárodně uznávanému titulu Recognized for Excellence si tak vítězové odnášejí i perspektivu dalšího růstu své výkonnosti. Společensky odpovědné organizace Druhé z udílených ocenění, Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj získala v letošním roce v obou kategoriích hned dva vítěze. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předal tento prestižní titul v podnikatelském sektoru společnostem METROSTAV a VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, ve veřejném sektoru se o vítězství podělila města KOPŘIVNICE a CHOMUTOV. Účastníci této ceny byli letos poprvé hodnoceni podle modelu "Committed to Sustainability", vytvořeného Evropskou nadací pro management kvality ve spolupráci s platformou Organizace spojených národů UN Global Compact. Hodnocení je tak plně kompatibilní s nejnovějšími světovými standardy a vychází vstříc potřebám firem, které si uvědomují význam zavádění konceptu společenské odpovědnosti (CSR) nejen jako významného marketingového nástroje, ale především základu pro podnikání v souladu se zásadami udržitelného rozvoje. „Hodnocení podle modelu "C2S" se zaměřuje na čtyři hlavní oblasti – People, Planet, Profi t a Products. Poskytuje nezávislou zpětnou vazbu o úrovni, na které se organizace v oblasti zásad společenské odpovědnosti a udržitelnosti nacházejí. Současně ukazuje, kterým směrem by se v oblasti CSR měla ubírat a na jaké věci se zaměřit, čímž pomáhá rozvíjet problematiku společenské odpovědnosti maximálně efektivně,” vysvětlila principy ceny Alena Plášková, předsedkyně představenstva Sdružení pro oceňování kvality. Do dalšího ročníku Národních cen se firmy a organizace mohou hlásit až do konce května roku 2017. *** PŘEHLED OCENĚNÝCH 1. NÁRODNÍ CENA KVALITY ČR *program Excelence - podnikatelský sektor - Miele technika – vítěz, Kaufl and Česká republika *program Excelence - veřejný sektor - Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč – vítěz ??program CAF - Střední škola Brno, Charbulova – vítěz ?? 2. NÁRODNÍ CENA ČR ZA SPOLEČENSKOU ODPOVĚDNOST *podnikatelský sektor - VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST – vítěz, Metrostav – vítěz, ??veřejný sektor - Město Kopřivnice – vítěz, Chomutov – vítěz, OCENĚNÍ CSR. Metrostav obdržel Národní cenu CSR z rukou ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Převzal ji Tomáš Zámečník a Ladislav Profota.